Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Το «τρελό»: Έξι στους δέκα εργοδότες δεν βρίσκουν προσωπικό


Εξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία - τα επίσημα στοιχεία της Eurostat με μέτρηση Ιουλίου ανεβάζουν το ποσοστό στο 23,2% -δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό: από εργάτες και τεχνίτες μέχρι πωλητές και προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ.

Αυτό αποκαλύπτει η Ετήσια Διεθνής Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2016.
Δεν βρίσκουν επαγγελματίες πωλητές και «πληροφορικάριους»

Ειδικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011.

Το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν πως δεν μπορούν να βρουν προσωπικό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας, σε μια περίοδο που η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψήφιων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπίζουν σε διεθνές επίπεδο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κάλυψης ανοικτών θέσεων εργασίας
Οι άλλες ειδικότητες που λείπουν

Επίσης ειδικότητες, όπως «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων» καθώς και «Οδηγοί», επανέρχονται στη λίστα καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2015, εκτός κατάταξης βρίσκονται οι εξής ειδικότητες: «Εργάτες» (9η θέση για το 2015) και «Διευθυντές Πωλήσεων» (10η θέση για το 2015). Σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν οι «Επαγγελματίες Πωλητές» για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το «Προσωπικό υπηρεσιών IT» παραμένει δυσεύρετο, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Μηχανικοί».

«Η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπίζουν σε διεθνές επίπεδο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κάλυψης ανοικτών θέσεων εργασίας. Η σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για πλήρωση θέσεων εργασίας με επαγγελματίες που εξασφαλίζουν εργασία υψηλής απόδοσης στις εργοδότριες εταιρείες» τονίζει η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

«Η πρόκληση εντοπίζεται κυρίως στη διάσταση των τεχνικών δεξιοτήτων, επηρεάζοντας σημαντικά τους κλάδους του εμπορίου και της υψηλής τεχνολογίας. Κοινός παρονομαστής αποτελεί το επίπεδο επάρκειας και εμπειρίας σε συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες. Διαπιστώνεται ότι και το 2016, οι θέσεις εργασίας στον τομέα των πωλήσεων διατηρούν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ανεύρεσης των κατάλληλων επαγγελματιών τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά. Στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, η βασικότερη δεξιότητα που εκλείπει σήμερα είναι η σαφής αποτύπωση του παραγόμενου επιχειρηματικού οφέλους. Η ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων προϋποθέτει τη στρατηγική επένδυση πόρων σε βάθος χρόνου, με την «on the job» εκπαίδευση να αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα».


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: