Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Κίνηση - ματ από Βούτση: «Αυτή θα είναι η τελευταία διάσκεψη»

Στις 15:00 είναι προγραμματισμένη η έβδομη και τελευταία -κατά τα φαινόμενα- Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Κατά τις πληροφορίες, ο Νίκος Βούτσης αναμένεται να προβεί σε κίνηση – ματ, ρίχνοντας στα σχοινιά τη ΝΔ για το ατέρμονο συνταγματικό αδιέξοδο μη συγκρότησης της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής.
«Αυτή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη» τονίζουν κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής, με σκοπό να μπει ένα τέλος στον ευτελισμό της διαδικασίας αλλά και των προσώπων που έρχονται και παρέρχονται για την υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΣΡ και όχι μόνο.
Οι πληροφορίες οδηγούν στο ότι ο Νίκος Βούτσης προσανατολίζεται στην πρόταση του Αθανάσιου Κουτρομάνου για την προεδρία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, γεγονός που θα φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποτελεί πρόταση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει -αλλάζοντας στάση μέρα με τη μέρα για το ζήτημα- στην καθολική απόσυρση του νόμου Παππά, όμως η υιοθέτηση της πρότασης Κουτρομάνου από τον κ. Βούτση αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών της τη Νέα Δημοκρατία. 
Σε περίπτωση που και αυτή η απόπειρα στελέχωσης του ΕΣΡ αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυβέρνηση θα προκρίνει άλλη λύση, παίρνοντας νομοθετική πρωτοβουλία. Το πιθανότερο σενάριο για να λήξει η αδιέξοδη διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων είναι να ρυθμιστεί το συνταγματικό κενό κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Κι αυτό γιατί ο «ευφυής» συνταγματολόγος είχε φροντίσει μεν να προβλεφθεί συνταγματικά η διευρυμένη πλειοψηφία, δεν είχε σκεφτεί όμως το ενδεχόμενο που θέλει το ΕΣΡ να μετατρέπεται σε πεδίο μικροπολιτικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων. Ή το είχε σκεφτεί; 

Τη συναίνεση της ΝΔ ζητούν οι πολίτες

Άξιο αναφοράς ότι σύμφωνα με έρευνα της ALCO,  η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 9 Νοεμβρίου 2016 σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.
Ειδικότερα, το 73% των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και να μην επιμείνει στην θέση της, για συμφωνία μετά την κατάργηση του νόμου Παππά, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το News247. Επίσης, το 50% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανάλογο τίμημα, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις της δικαιοσύνης 3 στους 4 πολίτες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία, 64%, εκτιμά ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ξεκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτή, από την οποία και επηρεάζεται.
«Πρώτο και πολύ σημαντικό, συμπέρασμα της έρευνας είναι η επιθυμία , προτροπή , απαίτηση για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανές ότι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η κοινωνία επιθυμεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδηγεί στην αδειοδότηση των καναλιών. Ζητά λοιπόν αυτό να γίνει με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα. Η επιθυμία για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, επιβεβαιώνεται και από την θετική στάση σε σχέση με την πρόθεση έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργία των καναλιών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από του ΕΣΡ», εκτιμά για την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος .

Η προηγούμενη διάσκεψη και οι θέσεις των κομμάτων

Στην τελευταία διάσκεψη επικράτησε κλίμα διευρυμένης συναίνεσης, χωρίς βέβαια αυτό να συμπεριλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι είχαν συμφωνήσει στην πρόταση Μορώνη, με τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων να καταψηφίζουν, την ώρα που ΝΔ και ΚΚΕ δήλωναν «παρών».
Όπως ξεκαθάρισε και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τώρα που επέστρεψαν οι αρμοδιότητες διεξαγωγής διαγωνισμού στο ΕΣΡ, η ΝΔ οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον. «Δικαιολογίες δεν υπάρχουν» τόνισε και πρόσθεσε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». «Καμιά περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ» είχε ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ΝΔ, αν και η πρόταση Κουτρομάνου δεν απορρίφθηκε ποτέ από την κυβέρνηση και απ' ό,τι φαίνεται υιοθετείται κιόλας, επέστρεψε στον ισχυρισμό που θέλει να συναινεί μόνο αν αποσυρθεί εν τω συνόλω ο νόμος 4339. Οι τρεις όροι της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ διά στόματος Δένδια και Τσιάρα:
1. «Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο ΕΣΡ τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο ΕΣΡ».
2. «Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό - φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία».
3. «Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ' ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης».
Αναφορικά με το Ποτάμι, έχει καταθέσει ως πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Μιχάλη Σταθόπουλο, αλλά στην περίπτωση που τεθεί κάποιος κοινά αποδεκτός προτεινόμενος από τον Νίκο Βούτση για το ίδιο αξίωμα, τότε θα υπερψηφίσει. 
«Στην ολομέλεια της Βουλής υποστηρίξαμε τη μόνη θεσμικά ορθή κι αξιόπιστη λύση: να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς. Το μαύρο στην ενημέρωση που επεδίωξε ο κ.Παππάς να επιβάλει μόνος του, δεν θα το επιβάλει σήμερα μέσω του ΕΣΡ» υποστήριξε μεταξύ άλλων από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: