Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Επικός Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Δεν τα φάγαμε μαζί! Το «χρέος» μας στις τσέπες των Γερμανών εμπόρων όπλων.




«ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΟΧΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ»

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΛΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΝΗ ΤΗΣ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, PIERRE MOSCOVICI ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να εξάρω την πολύ μεγάλη συμβολή σας στην αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με αυτή την σοφή – ας μου επιτραπεί να πω και δεν είναι για λόγους κολακείας, κάθε άλλο – τακτική σας να προσπαθείτε να πείσετε όλους ότι η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον συνδυασμό ακριβώς της ανάπτυξης με το Κοινωνικό Κράτος. Αφού το Κοινωνικό Κράτος διασφαλίζει την συνοχή της Ευρώπης και χωρίς την συνοχή της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική τομή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φέρει την δική σας σφραγίδα. Και οφείλω αυτό δημόσια να το εξάρω.
Να έρθω στο θέμα της ελληνικής κρίσης και να μείνω περισσότερο στο θέμα της τρέχουσας αξιολόγησης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι της αναλογεί και το κάνει για ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Και νομίζω πως είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Δύο μόνον επισημάνσεις. Η πρώτη επισήμανση: Σ’αυτήν την αξιολόγηση, ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί – όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία – μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ, στην Ευρώπη, έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Και ένα δεύτερο σημείο: Αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως σας είπα, εμείς θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί. Είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους. Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι Εταίροι μας.
Και εδώ θα ήθελα, και τελειώνω μ’αυτό, να επισημάνω τούτο: Δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους. Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει. Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε. Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη, ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του. Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας. Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως.
Με αυτά, θα ήθελα ξανά να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω εκ νέου για όλη την συμβολή σας και για την Χώρα μου.
P.MOSCOVICI (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή που μου επιφυλάσσετε στο Προεδρικό Μέγαρο. Θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για εμένα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που με υποδέχεστε εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι η πρώτη φορά που με υποδέχεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά λόγια που είπατε και που εκφράσατε προς εμένα, αν και πιστεύω ότι δεν τα αξίζω.
Θέλω να πω ότι αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να υπάρξει αναγνώριση εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, της Ευρώπης, της ανάγκης για ανάπτυξη, για κοινωνική ανάπτυξη. Να μην θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα. Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις. Και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισα και τονίζω ότι το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό το έλεγα πάντα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα τόνιζα ότι αυτή η μεγάλη οικονομία αυτής της μεγάλης Δημοκρατίας, δηλαδή της Ελλάδας, όφειλε να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της Ευρωζώνης. Διότι χωρίς την Ελλάδα, όλο αυτό το οικοδόμημα θα ήταν σαθρό, θα ήταν αδύναμο και θα ήταν ένα απλό οικονομικό οικοδόμημα που θα στερείτο βαθύτερου νοήματος.
Γι’ αυτό θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η πρόοδος την οποία έχετε επιτελέσει. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια που το παρακολουθώ εγώ από μέσα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Θέλω να πω ότι η πρόοδος την οποία σημειώσατε είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Να τονίσω ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα. Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Και μάλιστα θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω αυτό με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως, βεβαίως, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία. Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Επίσης, όσον αφορά το ΔΝΤ, θα ήθελα να πω πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα σημαντική, κατά την άποψή μου και απαραίτητη και για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. Όμως, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρατε, κ. Πρόεδρε, κι εσείς, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο.
Επομένως, πιστεύω ότι μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι ο ιδιαίτερα σημαντικός γεωπολιτικός ρόλος της χώρας σας, την Ελλάδας, είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία. Όλ’ αυτά τα γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και το βάρος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία η υποδοχή των προσφύγων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.-
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: