Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Handelsblatt: Η ελληνική μετοχή που εκτοξεύθηκε με τη νίκη Τραμπ




Ένα άρθρο το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί και συλλεκτικό φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και αναφέρεται σε διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα η Handelsblatt συνδέει την άνοδο μιας μετοχής με την εκλογική νίκη Τραμπ.
Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για αιφνιδιαστική ανάπτυξη στην Ελλάδα: «Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά το περασμένο καλοκαίρι....
Από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες της Ελλάδας να παρουσιάσει μια μικρή ανάπτυξη το 2016 εκτιμούν οικονομολόγοι. "Θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου», δηλώνει ο ειδικός της Berenberg Κάρστεν Χέσε. Και κάτι τέτοιο κατά την γνώμη θα συνέβαινε για δεύτερη μέσα σε εννέα χρόνια»…Επιπλέον, σημειώνει η εφημερίδα, η βελτιωμένη κατάσταση ρευστότητας των εταιρειών συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο για μια πορεία της οικονομίας για γερά νεύρα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι ελληνικές μετοχές τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης προσέφεραν λίγες χαρές στους επενδυτές. Αλλά τώρα τουλάχιστον όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία διαγράφεται μια αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο αέρα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Η οικονομία αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει και το εδώ και πολύ καιρό στάσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημειώνει επιτέλους προόδους. Για Grexit δεν κάνει κανείς πλέον λόγο και ακόμα και η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον μια ελληνική μετοχή».

Και η εφημερίδα εξηγεί: «Ένα τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ακόμα δεν ξέρει κανείς εάν ο μελλοντικός Πρόεδρος θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις αλλά το σχέδιο εξάπτει ήδη τη φαντασία των επενδυτών στην Αθήνα. Η μετοχή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιμέντων, Τitan, αυξήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές πάνω από 8%. Καμία άλλη ελληνική μετοχή δεν επωφελήθηκε περισσότερο από τη νίκη του Τραμπ. Με τη θυγατρική του Titan America η επιχείρηση βρίσκεται σε καλό δρόμο εάν ο νέος Πρόεδρος υλοποιήσει το πρόγραμμα υποδομών και οι αναλυτές συνιστούν την αγορά της μετοχής».

πηγη: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: