Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κεραυνός στο Μαξίμου από τον Λευκό Οίκο

           

Κεραυνός στο Μαξίμου από τον Λευκό Οίκο
                                       

Κεραυνός στο Μαξίμου από τον Λευκό Οίκο


Οι Αμερικανοί αλλάζουν μονομερώς τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για το «μαύρο χρήμα» με την Ελλάδα...
Με το δικό τους τρόπο, που συνίσταται από την «επί του πρακτέου» αντίληψη των πραγμάτων και επί τη βάσει ρεαλιστικών και όχι συναισθηματικών συμπλεγμάτων, οι Αμερικανοί «βλέπουν» Τσίπρα!
Όπως σημειώνει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, υπάρχει η απόκοσμη αίσθηση πως, τηρουμένων των αναλογιών, η σημερινή εποχή «θυμίζει» μέρες του '81 -με τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη ν' αγωνίζεται να πείσει ότι αποτελεί εγγύηση για τη χώρα και την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να ενεργεί ως ήρεμη δύναμη που βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.
Ήταν τότε που η Ουάσιγκτον «έβλεπε» το επερχόμενο «τσουνάμι Ανδρέας» και, αγνοώντας σκανδαλωδώς ή αδιαφορώντας για την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έβαλε στοπ σ' όλες τις μηχανές συνεργασίας με την κυβέρνηση Ράλλη και, μεταξύ άλλων, υπονόμευσε τις συνομιλίες για τις βάσεις, για να τις διαπραγματευθεί αργότερα με τον Παπανδρέου.
Ανάλογο σκηνικό φαίνεται να διαμορφώνεται τώρα, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βλέπουν το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να έχει ημερομηνία λήξης.
Έτσι, πρακτικοί, εκ παραδόσεως, οι Αμερικανοί δεν έχουν πολιτικούς ενδοιασμούς να «συνεργαστούν» με όποιον διευκολύνει τις κινήσεις τους στη διεθνή σκακιέρα. Ακόμη και αν είναι αριστερός… Ακόμη και αν κινείται... ΣΥΡΙΖΑ.
«Κεραυνός εν αιθρία»
Οι Αμερικανοί προβαίνουν σε παρασκηνιακές ενέργειες, που υποδηλώνουν ότι αναμένουν καταιγιστικές εξελίξεις την «επομένη» των ευρωεκλογών. 
Αίφνης, κατά πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε μονομερώς το, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, περιεχόμενο προς σύναψη τελούσας φορολογικής συμφωνίας με την Ελλάδα για την αμοιβαία ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων. Αντ' αυτού, την τελευταία στιγμή έστειλε στην Αθήνα νέο κείμενο, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το στοιχείο της αμοιβαιότητας, κατά τα πρότυπα συμφωνιών με φορολογικούς παραδείσους, όπου κυκλοφορεί μαύρο χρήμα και υπόκεινται σε διαρκή διεθνή παρακολούθηση και εποπτεία.
Η εξέλιξη αυτή έπεσε ως... «κεραυνός εν αιθρία» στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ προ σοβαρού διλήμματος και έντονου προβληματισμού βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της συγκυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, η οποία, κάτω από την ασφυκτική εκλογική πίεση, το διατηρεί εν κρυπτώ! 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να «κοντύνουν» τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και να ενισχύσουν εμμέσως εκείνα τα κόμματα που διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στην εξελικτική γερμανική στρατηγική.
Η συμφωνία και η αλλαγή της
Επί τη βάσει οδηγιών του Κογκρέσου προς την αμερικανική κυβέρνηση, προ έτους περίπου προτάθηκε από την Ουάσιγκτον προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η σύναψη διμερών συμφωνιών για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας των Ην. Πολιτειών και το «ξεκαθάρισμα» του μαύρου χρήματος Αμερικανών υπηκόων στο εξωτερικό με την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως φυσικών και νομικών προσώπων.
Οι ΗΠΑ έχουν δύο πρότυπα συμφωνιών, εκ των οποίων το ένα αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. με εξαίρεση την Ελβετία, με την οποία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω του εκεί τραπεζικού απορρήτου) και ένα έτερο που αφορά φορολογικούς παραδείσους, ήτοι χώρες που ξεπλένουν χρήμα και για τις οποίες δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Στον ευρωπαϊκό τύπο συμφωνίας προβλέπεται το στοιχείο της αμοιβαιότητας που σημαίνει ότι θεσμικά οι ΗΠΑ μπορούν να ζητούν στοιχεία, αλλά και η αντισυμβαλλόμενη χώρα μπορεί να ζητά και να παίρνει στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Στο έτερο μοντέλο συμφωνίας, των «ύποπτων» χωρών, δεν υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιότητας και ουσιαστικά οι ΗΠΑ επιβάλλουν τη θέλησή τους να παίρνουν χωρίς να δίνουν πληροφορίες.
Οι συμφωνίες αυτές έχουν προχωρήσει με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια περίοδο προτάθηκε ανάλογη συμφωνία και με την Ελλάδα, με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο, που, όμως, δεν προχώρησε και «καθόταν» για μήνες στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άνευ απαντήσεως προς την Ουάσιγκτον, γεγονός που λέγεται πως είχε προκαλέσει αρκετές παραστάσεις δυσφορίας από τους υπερατλαντικούς συμμάχους.
Αίφνης, προ 15ημέρου περίπου, έπεσε... «κεραμίδα» στην πλατεία Συντάγματος, όπου έφθασε άνευ προειδοποίησης νέο σχέδιο συνθήκης από την Ουάσιγκτον, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το στοιχείο της αμοιβαιότητας, κατά το πρότυπο συνθήκης των «ύποπτων χωρών».
Όπως εγκύρως λέγεται, η επικρατέστερη ερμηνεία της αμερικανικής μεταστροφής έχει να κάνει με την προσδοκώμενη ανατροπή του ελληνικού πολιτικού σκηνικού και της εξ αυτού απορρέουσας επιθυμίας της Ουάσιγκτον να εγείρει έναν τοίχο προστασίας για την κάλυψη «παλαιών συναλλαγών» της με μέλη του ελληνικού κατεστημένου που μπορεί να ελεγχθούν στο μέλλον για οικονομικές παρατυπίες και εύλογα να ζητηθούν στοιχεία στις Ην. Πολιτείες.
 
Πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λογικό δεν ειναι;
Οι Αμερικανοι θέλουν πάση θυσία την Ελλάδα στο Ευρώ ώστε να διατηρήσει την κυριαρχική της θέση στα Βαλκάνια ως αρωγός των ακόμα ασθενικών καθεστώτων και λαών. Καθεστώτων ολων φιλο-αμερικανικών!
Μια οικονομική ανατροπή στην Ελλάδα με επιστροφη στη δραχμή σημαινει ερήμωση της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, αλλά και χωρών της Μ. Ανατολής και Ασίας που βασίζονται στο μεταναστευτικο συνάλλαγμα.
Για να συνεχίσει η Ελλάδα την παραμονή της στο Ευρώ, χρειαζεται μια κυβερνηση που πραγματικα θα φορολογήσει τους ολιγάρχες, το μαυρο χρήμα και θα απαλλάξει τη χώρα απο την διαφθορά σε υπουργεία, εφορία, Δικαιοσύνη.