Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Καλύπτουν τους καταχραστές του σκανδάλου Energa-Hellas Power


 

Το Δημόσιο δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Συνήγορος του βασικού κατηγορούμενου ο Μ. Βορίδης
Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργεί η στάση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων στη δίκη των πρωταγωνιστών του μεγάλου σκανδάλου των εταιριών Energa και Hellas Power, που καταχράσθηκαν 270 εκατ. ευρώ από το "χαράτσι" της ΔΕΗ και τον ειδικό φόρο ηλεκτρικού ρεύματος - τα οποία εισέπρατταν και δεν απέδιδαν. Ενώ τη ζημία αυτή έχουν υποστεί κυρίως το Δημόσιο και ο Δήμος, «περιέργως» - από ολιγωρία ή για άλλους λόγους -  δεν παρίστανται ως πολιτική αγωγή στη δίκη, ελαφρύνοντας ουσιαστικά τη θέση των κατηγορουμένων.  Συνειρμούς προκαλεί και το γεγονός ότι την υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου έχει αναλάβει...

ο κοινοβουλευτικός εκποσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για τον οποίο ανακύπτει ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξεως.

 

Η εκδίκαση της υπόθεσης φαίνεται ότι μπορεί μπλοκαρισθεί, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος  του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει σε δίκη 19 στελέχη των δύο εταιρειών, με κατηγορίες  σε βαθμό κακουργήματος. Ο εισαγγελέας επικαλείται έλλειψη αιτιολογίας, εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.



Απόντος του Δημοσίου, η αναίρεση συζητήθηκε της περασμένη Τετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος  του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιουνίου.



Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν ευθέως τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Για τον Μ. Βορίδη διατυπώνουν το ερώτημα αν ως συνήγορος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, παρενέβη υπερ τους και άσκησε πιέσεις προς την κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ, για να μην παραστεί το Δημόσιο στη δίκη.



Είχαν ισχυρές "πλάτες"

Υπαινιγμούς διατύπωσε ο βουλευτής Δημ. Παπαδημούλης για τη στάση των media, θέτοντας το - μάλλον ρητορικό - ερώτημα αν θα αναδείξουν αυτό το μεγάλο θέμα, ή θα φροντίσουν να το «θάψουν». 

Το ερώτημα συναρτάται και με πληροφορίες που είδαν προ καιρού το φώς της δημοσιότητας (στο «Κουτί της Πανδώρας» του Κ. Βαξεβάνη), ότι ο Αρης Φλώρος, επικεφαλής της Energa και βασικός κατηγορούμενος  για την υπεξαίρεση-μαμούθ, είχε την υποστήριξη του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ  Σταύρου Ψυχάρη («Βήμα», «Νέα»), ο οποίος μάλιστα του υπεσχέθη ότι θα πιέσει την κυβέρνηση να διορίσει "δικό τους άνθρωπο" επικεφαλής του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Παράβαση καθήκοντος

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θαν. Πετράκος, δήλωσε:

«Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών  προχωράει σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες ευρώ, είναι ιδιαίτερα προκλητικό να καλύπτει  τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίοι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ δημόσια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η μη παράσταση του υπουργείου Οικονομικών ως πολιτική αγωγή συνιστά παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Στουρνάρα  και για την κυβέρνηση συνολικά.
Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση οφείλουν να λογοδοτήσουν, γιατί χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια  ευρώ  στους καταχραστές και απατεώνες.
Εκτός  βέβαια  από την   παράβαση καθήκοντος η  κυβέρνηση και  ιδιαίτερα  η Ν.Δ. είναι  υπολογη και  για  σαφείς  ενδείξεις  διαπλοκής. Διότι τι  άλλο μπορεί να σημαίνει, όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Μ. Βορίδης;».

Η υπόθεση
Οι εταιρίες Energa και Hellas Power ήταν οι δύο πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούσαν ρεύμα σε καταναλωτές. Μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος εισέπρατταν για λογαριασμό της ΔΕΗ (η οποία απέδιδε εν συνεχεία στο Δημόσιο) τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Ομως, όχι μόνο έβαλαν "φέσι" στη ΔΕΗ για το ρεύμα. αλλά δεν απέδωσαν ούτε το  φόρο και το "χαράτσι" που εισέπρατταν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπεξαίρεσαν ετσι 270 εκατομμύρια ευρ, ποσό που ζημιώθηκε το Δημόσιο. 

Οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν επίσης να εξαφανίσουν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για λογαριασμό του Δημοσίου, τοποθετώντας τα  σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.
Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Παρέμειναν στην φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας, για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτηση για έξι ακόμα μήνες, εκτιώντας ότι σ' αυτό το διάστημα θα έχει ξεκινήσει  η δίκη.

Από sofokleousin

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΣΑΣ ΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝEΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΑΤΟ-ΦΛΩΡΟΥ "...Νεοελληνα,
συνδρομο νταουν καπνιστη, εισαι της φυσης λαθος
με παρωπιδες ζεις, οτι εχει η ζωη σου παθος.
Νικοτινομανη ναργιλοπληκτε, τσιφτετελληνα, πρεζονι,
ο νους σου μονο δυει! Ποτε δεν ξημερωνει!

Αριστεροδεξιε ηθικε ιδεαλιστη, στα λογια, εχεις την λυση
σαν ερθει η δικη σου η σειρα, ρουσφετι η μπαξισι.
Παρτακια, αχαριστε, πορδοεπενδυτη, αρπαχτικο, σκουπιδι,
με το πηρουνι που 'ταξες, τωρα τσιμπα ενα 'ρχιδι

Απατεωνα, φελε, ημιμαθη, σαλιαγκα, αδιαφορε, δουλικο σκουληκι
στην Ακροπολη δεν πατησες, σιγα μην σου ανηκει.
-νοιαστηκες ποτε αληθινα? τι ηταν οι προγονοι σου?
για αυτο χρονια με την χρονια σβηνουν οι απογονοι σου.

Κι αν Νεοελληνα παντος κακου ηγειται ο Εβραιος
ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΡΕΟΣ!!!"