Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Το ΠΑΣΟΚ πέθανε»!

«Το ΠΑΣΟΚ πέθανε»!

Ο ενταφιασμός στις ευρωεκλογές...
του Γιώργου Δελαστίκ
 
 
Επιδημία... πολιτικού δάκου χτύπησε την «Ελιά» του Βαγγέλη Βενιζέλου εν τη γενέσει της. Ούτε το λαδάκι για το καντήλι στην ταφόπλακα του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να μαζέψει ο πρόεδρός του! «Το ΠΑΣΟΚ πέθανε!» είχε σπεύσει να προαναγγείλει από το ραδιοσταθμό Βήμα FM ο Κώστας Σκανδαλίδης, τσακίζοντας το ηθικό των μελών του Κινήματος, οι οποίοι έτσι προτίμησαν να τρέχουν στα καπηλειά και να μπεκροπίνουν για να ξεχάσουν το κόμμα τους παρά να τρέξουν δίπλα στον πρόεδρό τους για δενδροφύτευση!
Μπάχαλο το ’κανε το ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις του ο Σκανδαλίδης. Μέχρι και μια άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος είχε συγκαλέσει το δόλιος ο Βενιζέλος μπας και μαζέψει κανέναν άνθρωπο στη συνδιάσκεψη, αλλά από τους 27 βουλευτές που έχει το ΠΑΣΟΚ έκαναν... κοπάνα οι 11! Τρέχουν να δουν πώς θα μπορέσουν να σώσουν το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον και έχουν ήδη σαλπάρει διακριτικά για άλλες κομματικές πολιτείες. Κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά όσοι δεν βαρύνονται με μνημονιακά εγκλήματα.
Μιλάμε για τόσο παταγώδη αποτυχία του Βενιζέλου, ώστε πέρασε στους τίτλους του σχετικού ρεπορτάζ πολλών εφημερίδων ότι απουσίασε από τη συνδιάσκεψη ο... Γιώργος Παπανδρέου! Μια απουσία δηλαδή που σε άλλες συνθήκες θα πανηγυριζόταν έξαλλα ως «απαλλαγή από το μίασμα» τώρα προκάλεσε θλίψη!
Όλα τα μέσα χρησιμοποίησε ο Βενιζέλος εκλιπαρώντας τον Γιωργάκη να παρευρεθεί. Μέχρι που, όπως αναφέρει Η Εφημερίδα των Συντακτών, έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάπτωσης ο Βενιζέλος να πει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι... «η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξελιχθεί προς όφελός σου, αφού θα δικαιωθείς για τις επιλογές σου»!
 
 
Να ’σου κι ο Σημίτης!
Βράχος όμως ο Γιώργος: Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του γραφείου του, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βενιζέλο ο Γ. Παπανδρέου του τόνισε μεταξύ πολλών άλλων: «Το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η δημοκρατική παράταξη ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή»!
Αφού λοιπόν χαρακτήρισε «αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ» τη συνδιάσκεψη που οργάνωσε ο Βενιζέλος, στη συνέχεια τον ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή, όπως υπογραμμίζει στο τέλος της ανακοίνωσής του. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλαδή συμπεριλαμβάνεται πλέον στον εξαιρετικά ολιγάριθμο κύκλο ανθρώπων που έχουν φάει... πολιτική χυλόπιτα από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μπορεί ο Γιώργος να την έκανε από τη συνδιάσκεψη του Βενιζέλου με ύφος και ιδέα, αλλά εκεί «πρώτη μούρη» ήταν ο... Κώστας Σημίτης!
Για ποιο λόγο; Απλούστατα επειδή νομίζει ότι μπορεί να εκλεγεί... Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται αυτό, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι το κίνητρο της επανεμφάνισης του πριν από δέκα χρόνια πρωθυπουργού, τον οποίο στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έβγαζε ούτε βουλευτή!
 
 
Μια... «Σημιτοελιά»!
Ούτε που περνά προφανώς από το μυαλό του Κ. Σημίτη ότι θα πρέπει να είναι απερίγραπτα ηλίθιος πολιτικά ένας αρχηγός κόμματος πρώτα πρώτα για να υποστηρίξει την εκλογή ως Προέδρου της Δημοκρατίας ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανήκει σε ένα κόμμα που διαλύεται.
Κάθε σύγκριση με τον Κωστή Στεφανόπουλο είναι εντελώς παραπλανητική για τον απλούστατο λόγο ότι αυτός υπήρξε μεν παλιότερα επί πολλά χρόνια υπουργός κυβερνήσεων της Δεξιάς, ουδέποτε όμως πρωθυπουργός. Χώρια που όταν έγινε Πρόεδρος δεν ανήκε στη ΝΔ, αλλά στο ασήμαντο κόμμα της ΔΗΑΝΑ.
Εδώ η Δεξιά και ο Σαμαράς –για να απαλλαγούν από τις εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική που ασκούν– φορτώνουν όλα τα κακά και τα Μνημόνια στην υπερχρέωση της χώρας επί οκταετίας Σημίτη και στην ανικανότητα του Γ. Παπανδρέου. Πώς θα ήταν δυνατόν να... «τιμωρήσουν» τον Σημίτη για τα όσα δεινά επισώρευσε στον τόπο κάνοντάς τον... Πρόεδρο της Δημοκρατίας;!
Πρώτα πρώτα έτσι θα δικαίωναν την πολιτική του. Έπειτα, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παρά 153 βουλευτές –αφήστε που κανένας δεν ξέρει πόσοι θα τους μείνουν μετά τις ευρωεκλογές– και χρειάζονται τουλάχιστον 180. Πού θα έβρισκαν τους υπόλοιπους; Έχουν μήπως την εντύπωση ότι ο Σημίτης... σαρώνει μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΑΝΕΛ, ακόμη και της ΔΗΜΑΡ;
Σύμφωνοι, οι «σημιτικοί» έχουν διαβρώσει τους «58» σε βαθμό που ακόμη και ο Πάγκαλος είχε καταγγείλει με ελάχιστα ευγενικό τρόπο ότι στην κίνηση αυτή «έχει συρρεύσει όλο το “σημιταριό” και προσπαθεί να την κάνει σαν να είναι δική του», αλλά οι «58» έτσι κι αλλιώς διαλύθηκαν.
Προφανώς ο Κ. Σημίτης νομίζει ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνο και μόνο επειδή τον θέλουν οι... Γερμανοί! Σίγουρα έχει κάνει εικόνισμα το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel τον Οκτώβριο, το οποίο μεταξύ άλλων έγραφε ότι ο Κ. Σημίτης «θεωρείται ένας εκ των υποστηρικτών της νέας σοσιαλιστικής - φιλελεύθερης κίνησης. Μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν εάν, όπως λένε, θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2015»!
Είναι όντως απύθμενο το πολιτικό θράσος στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο λαός με την ψήφο του οδηγεί το κόμμα τους προς την εξαφάνιση και αυτοί ονειρεύονται μεγαλεία. Τι να πει κανείς; Άναυδος μένει...
 
 
«Κλαίμε τον πεθαμένο»
Δεν συνιστά απλώς προσωπική μας άποψη όταν ισχυριζόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς εξαφάνιση. Τα ίδια τα στελέχη του το λένε.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, για παράδειγμα. Όπως έγραφε τη Δευτέρα Η Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην υπουργός και ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «συνομιλώντας με συνεργάτες του τόνιζε ότι η όλη διαδικασία θα έχει ως κατάληξη την πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης τα είπε δημόσια, όχι ανεπίσημα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM. «Πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε!» διαπίστωσε χωρίς περιστροφές και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και πουθενά. Πουθενά με την εκλογική έννοια ότι είναι ένα κόμμα συρρικνωμένο που παίζεται αν θα επιβιώσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παντού με την έννοια ότι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους έχουμε ακόμη μια κυριαρχία», ισχυρίστηκε.
Η θέση ότι «το ΠΑΣΟΚ πέθανε» προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση της Τόνιας Αντωνίου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.
«Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κάνει ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς φορείς, αλλά δυστυχώς με ευθύνη των “58” και με ευθύνη κάποιων άλλων εδώ μέσα, υπονομεύθηκε η προοπτική της. Και αφού κάποιοι εδώ μέσα την υπονόμευσαν, μας λένε τώρα ότι πέθανε το ΠΑΣΟΚ. Αφού πρώτα υπονομεύσαμε την προσπάθεια της “Ελιάς”, τώρα κλαίμε και τον πεθαμένο!» τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Άκρως επιθετική απέναντι στον Κ. Σκανδαλίδη προσωπικά ήταν η Τόνια Αντωνίου. «Υπονόμευσες και πολέμησες την προσπάθεια. Με ακρωτηριασμένη την “Ελιά”, μια μέρα πριν βγαίνεις και λες ότι πέθανε το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε», έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος ότι του είπε. «Τι περίμενες; Τα γκάλοπ και το 3,8%; Δηλαδή στο 5,6% ήμασταν καλά; Ή είστε αφελείς ή είστε υπονομευτές – και για αφελείς δεν σας έχω!» συνέχισε.
 
 
Το Μάιο κείται...
Η συνειδητοποίηση της επικείμενης οριστικής απομάκρυνσης του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, πιθανότατα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, έχει οδηγήσει σε παράκρουση τα κορυφαία στελέχη του. Όλοι τους προσπαθούν να βρουν τρόπους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, αλλά οι μυριάδες πασόκοι, που είναι εκτεθειμένοι σε οικονομικές «αρπαχτές» που έχουν σχέση με τη δημόσια περιουσία και έτσι φοβούνται μήπως καταλήξουν στη φυλακή, βρίσκονται σε κατάσταση παραφροσύνης. Είναι έτοιμοι να αρχίσουν να... μαλλιοτραβιούνται και να παίζουν μπουνιές μεταξύ τους, ενώ η αλληλοϋπονόμευση πάει σύννεφο.
«Γραμματέα, δεν μπορείς να κρύβεσαι πλέον. Πιστεύω ότι εσύ πρέπει να είσαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο», είπε η Τόνια Αντωνίου στο νεαρό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, γνωρίζοντας ότι αυτός δεν θέλει με τίποτα να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο από τη στιγμή που δεν υπάρχει λίστα.
Ευνόητο το γιατί. Άγνωστος καθώς είναι και με ελάχιστη προσωπική επιρροή, κινδυνεύει να υποστεί πολιτικό εξευτελισμό ως άτομο, γιατί, φυσικά, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να βγει πρώτος! Αν, μάλιστα, τον περάσουν πολλοί από τους υπόλοιπους 41 υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, τότε σίγουρα θα καθαιρεθεί αμέσως από γραμματέας του κόμματος! Μοιραίο πλήγμα για έναν πολιτικό καριερίστα...
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: