Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Φερχόφστατ: «Εάν η Ελλάδα δεν συνεργαστεί για τα σύνορα, θέτει εαυτόν εκτός Σένγκεν».«Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την συνεργασία της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σένγκεν», δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.


 Η σχετική δήλωση έγινε σε
ερώτημα δημοσιογράφου, για το «πως θα πεισθούν οι ελληνικές αρχές να συνεργασθούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».


«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές» απάντησε ο κ. Φερχοφστάτ και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σένγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα» υπογράμμισε.


 Ο κ. Φερχοφτάντ ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3δις ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειριστεί ο Ερντογάν «χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει» ως είπε, αλλά «να τα διαχειριστούμε διαφορετικά».


Προτείνει, να μοιρασθούν τα 2δις ευρώ κατ' ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων στους πρόσφυγες, θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Φερχόφσταντ και εξήγησε: «Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα. Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες.


Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας» υπογράμμισε. Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δις, θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας».Το ένα δις ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, προτείνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

Καλό θα ήταν κάποιος να πληροφορήσει τον κύριο με το τριγωνικό μαλλί και το βλέμμα της απορημένης αγελάδας ότι οι ορδές των προσφύγων που έρχονται κατά χιλιάδες στα νησιά μας από την απεναντινή Τουρκία με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, δεν το κάνουν γιατί θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Το κάνουν γιατί είμαστε η μόνη χώρα απ' όπου μπορούν να εφοδιαστούν το απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να καταφύγουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αν η Ελλάδα οικιοθελώς θέσει εαυτόν εκτός Σένγκεν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εκείνη θα επιλέξει, (κανείς δε μπορεί να την εμποδίσει) ούτε ένα πρόσφυγας θα θελήσει να θαλασσοπνιγεί και θα αναζητήσει άλλους τρόπους  να φτάσει στη βόρεια  Ευρώπη, όπου και ο τελικός προορισμός του.  Οπότε αυτόματα απαλλάσσεται η Ελλάδα από το προσφυγικό πρόβλημα, που μετατρέπεται στην κυριολεξία βραχνάς για την υπόλοιπη Ευρώπη... Κατάλαβες βλάκα;
Χάρρυ Κλυνν

 
Δημοσίευση σχολίου