Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η κυβέρνηση ανοίγει πόρτα διαλόγου στους αγρότες - τι αλλάζει στο παράλληλο πρόγραμμα



«Σοβαρές βελτιώσεις» μπορούν να επιτευχθούν εάν οι αγρότες προσέλθουν στο διάλογο, διαμηνύει ο Αλ.Τσίπρας, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ.Αποστόλου ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό κλάδο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Αυγή, ενώ ο κ.Αποστόλου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ.Αποστόλου ανέφερε ότι ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».

Οσον αφορά το φορολογικό καθεστώς που τους διέπει, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση». 


Ειδική αναφορά έγινε στο παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016. Ο υπουργός ανακοίνωσε ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:


- Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.


- Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.


- Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.


- Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.


- Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.


Οσον αφορά το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για «ταξική μεροληψία», ο Β. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: