Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Εορτάστηκε στην Αρετή η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού πολιτισμού

Φωτογραφία για Εορτάστηκε στην Αρετή η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού πολιτισμού
www.oal.gr
Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρετής οργάνωσε εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Με ομιλίες, απαγγελίες και τραγούδια έγινε αναφορά στο αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.


Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η ομιλία του κυρίου Βασίλη Τριανταφυλλίδη, γνωστού ως Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ποντιακού Κινήματος Ελλάδος. Ο κύριος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε μαρτυρίες επιζώντων, για τα όσα φρικιαστικά συνέβησαν. Έντονος ήταν ο θυμός του για την προκλητική άρνηση αναγνώρισης της γενοκτονίας ακόμα και από Έλληνες της πολιτικής σκηνής. Παρ΄ όλο που δεν καταλαβαίνουμε τα ποντιακά, τον επίλογό του μας τον εξήγησαν τα δάκρυα στα μάτια του: Δεν ξεχνώ!

Στον αύλιο χώρο ο πολιτιστικός σύλλογος Αρετής είχε ετοιμάσει έκθεση με φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τον Ποντιακό Πολιτισμό και τη γενοκτονία

Μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό, το οποίο επιμελήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου, δρ. Προκοπίδης. Μέσα απ΄ αυτό διαβάσαμε ένα μικρό κομμάτι της Ιστορίας, για τα έκτροπα που έγιναν κατά το διάστημα 1914-1922, που -κατά τη γνώμη μας- λείπει από τα σχολικά βιβλία...


Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κύριος Προκοπίδης πρόσφερε στον κύριο Τριανταφυλλίδη αναμνηστική πλακέτα, ευχαριστώντας τον θερμά. Ευχαρίστησε επίσης τις κυρίες Γιώτα και Βασιλική που έκαναν τις απαγγελίες, τον κύριο Κουρτίδη και τον λυράρη (θα μας συγχωρήσει, αλλά από τα χειροκροτήματα δεν ακούσαμε το όνομά του) που συνόδεψαν μουσικά την εκδήλωση και την εταιρεία Synfor, που προσέφερε το ντοσιέ με το πληροφοριακό υλικό.

Δείτε μικρά αποσπάσματα από την ομιλία του κυρίου Τριανταφυλλίδη <<1>>, <<2>>, <<3>>, <<4>> (το τελευταίο το είδα δέκα φορές μέχρι τώρα και ακόμα συγκινούμαι...)

Δείτε αποσπάσματα από τις απαγγελίες και τα τραγούδια <<1>>, <<2>>

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας κάνετε υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Παναγιώτης.