Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: Για τις 17 Μαρτίου μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις

Προσφυγικό: Για τις 17 Μαρτίου μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις
Πηγή: REUTERS
Για τις 17-18 Μαρτίου μετατίθεται η συζήτηση για  το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, καθώς στη σημερινή Σύνοδο μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν μπόρεσε να επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

 Οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο αποτυπώνει όλους τους συμβιβασμούς που απαιτήθηκε να γίνουν , όμως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πλήρη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο συμφωνίας που επεξεργάστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γίνονται καταρχήν δεκτά τα αιτήματα της Τουρκίας για επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να περιθάλψει τους Σύρους πρόσφυγες.
Διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters,  υποστήριζαν νωρίτερα, με επικλήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν απόψε επί των αιτημάτων της Τουρκίας και οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στην επόμενη, προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου.
Και αυτό, καθώς θέλουν πρώτα να διαβάσουν αναλυτικά το νέο κείμενο, αλλά και να το παρουσιάσουν στα κοινοβούλιά τους, προκειμένου να λάβουν εν συνεχεία τις αποφάσεις τους.
Χαρακτηριστικό είναι πως, διπλωματική πηγή από την Τσεχία, αναφέρει πως ο ηγέτης της χώρας δεν έχει εξουσιοδότηση να προσφέρει χρήματα σε ξένη χώρα, όπως ζητάει η Τουρκία, και επομένως παραπέμπει στην τσεχική Βουλή. Παρόμοια στάση έχουν και άλλες χώρες. 
Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με ανάρτηση του στο Twitter είπε πως ο «Ντόναλντ Τουσκ θα πάρει στα χέρια του τις προτάσεις και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου».

Τσίπρας: Απομονώσαμε αυτούς που θέλαν να απομονώσουν την Ελλάδα 

Aμέσως μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε: 
«Στη σημερινή σύνοδο είχαμε μία σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης.
Όλη η συζήτηση αφορούσε το plan b κι όχι το plan a. Το πώς δηλαδή με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν να κλείσουν τη βαλκανική οδό, αδιαφορώντας αν πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις. Υπήρχε μία πρώτη συμφωνία στις χθεσινές συζητήσεις. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο και κάποια ανταλλάγματα, που δεν μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα.Και γιατί κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση. Αυτό που μας απασχολεί πώς θα τελειώσει αυτό το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα. Η σύνοδος συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη όπου και θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όπου η Τουρκία θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.
Η σύνοδος ανέδειξε για άλλη μία φορά το διχασμό που υπάρχει στην Ε.Ε. Αυτές οι δυνάμεις εκτέθηκαν και απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα και δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Η επόμενη σύνοδος Kορυφής θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θέλω να πιστεύω ότι θα αρχίσει να αναδεικνύεται ο σεβασμός του καθένα στην ανάγκη του άλλου.Πετύχαμε πλήρη οικονομική στήριξη, μία επικαιροποίηση για μία fast track επανεισδοχή. Οι εικόνες που αναπαράγονται σήμερα από την Ειδομένη είναι εικόνες τραγικές».

Μέρκελ: Παίρνουμε μέτρα για την ανακούφιση της Ελλάδας 

Μετά το τέλος της Συνόδου η Καγκελάριος της Γερμανία Ανγέλα Μέρκελ δήλωσε: 
«Εργαστήκαμε για να δημιουργήσουμε πώς θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω το Δουβλίνο, μία σειρά μέτρων που ανταποκρίνονται στην αναγκαιότητα της παρούσας κατάστασης. Παίρνουμε μέτρα για να διαμορφώσουμε μια κατάσταση ανεκτή για την Ελλάδα, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα και να τη βοηθήσουμε στην επιστροφή των μεταναστών που δεν υπόκεινται σε καθεστώς ασύλου. Είπαμε ότι η Τουρκία έχει λάβει μία σειρά μέτρων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, η Τουρκία πίεσε να δοθούν τα 3 δις. ευρώ για να γίνουν προγράμματα να αποδώσουν αμέσως. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε ακούγοντας ότι ξεκίνησαν οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Ολάντ: Η Βαλκανική Οδός δεν είναι πλέον λύση 

Aπό την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: 
«Η βοήθεια προς την Τουρκία έχει οριστεί στα 3 δις ευρώ για την άμεση βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στον πόλεμο κατά των διακινητών. Στο ζήτημα των προσφύγων θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και αν η Τουρκία πρέπει να κάνει κι άλλες προσπάθειες, τότε ίσως να προβλεφθεί μια νέα βοήθεια. Η αποψινή απόφαση δεν καταλήγει σε απτό αποτέλεσμα από αύριο. Χρειάζονται αρκετές ημέρες και θα συζητηθεί με την Τουρκία έως την επόμενη σύνοδο κορυφής. Θέλουμε να μιλήσουμε για την επανεισδοχή αλλά και να βάλουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς της παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Η Βαλκανική Οδός δεν χρησιμοποιείται πλέον ως λύση. Η πραγματική πηγή είναι η Τουρκία. Αν δεν διασχίζουν το Αιγαίο οι πρόσφυγες τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία λύση που είναι ανθρώπινη, όπως προβλέπεται από τη Σένγκεν και τις υποχρεώσεις μας. Η Ελλάδας έχει το δύσκολο φορτίο και για αυτό πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.Επανεισδοχή σημαίνει πως όσοι έρθουν από την Τουρκία με τρόπο παράνομο, θα γυρίσουν στην Τουρκία με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν είναι πρόσφυγες από την Συρία η ΕΕ θα συμφωνήσει σε μια μετεγκατάσταση Σύρων. Η κεντρική ιδέα είναι να μην υπάρχει παράνομη μεταφορά από την Τουρκία προς την Ελλάδα». Eπιπλέον ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση 300 εκατ. ως το τέλος του έτους για το προσφυγικό. 

Τουσκ: Oι μέρες της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη τελειώνουν 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιον Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ και τον Τουρκο πρωθυπουργό  Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε:
«Συμφωνήσαμε πως παρά την καλή εφαρμογή των μεταναστευτικών πολιτικών η ροή είναι αρκετά υψηλή και πρέπει να μειωθεί με τρόπο σημαντικό. Έχουμε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία. Ο κ. Νταβουτογλου επιβεβαίωσε τις τουρκικές δεσμεύσεις για υποδοχή των μεταναστών που δεν υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας . Επιδιώκουμε να έχουμε διαδικασίες fast track στην επανεισδοχή. Οι μέρες της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη τελειώνουν. Καλωσορίσαμε την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, συμφωνήσαμε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δις προς την Τουρκία για την περίθαλψη των προσφύγων, και ότι άλλα χρήματα χρειαστούν».

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι καταφύγιο θυμάτων του πολέμου 

«Η Τουρκία θα είναι το καταφύγιο των θυμάτων του πολέμου της Συρίας, του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τον βομβαρδισμό της Ρωσίας, ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων»

Εμπλοκή με την ομάδα Βίσεγκραντ

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί αντίδραση των χωρών του Βίσεγκραντ . Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους ομολόγους του πρωθυπουργούς από την ανατολική Ευρώπη  πως «αν δεν υιοθετήσουμε το Plan A, που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο Plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο μεταναστών, μη νομίσετε πως θα αποφύγετε τις ροές, γιατί θα βρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν σε σας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην υπάρχει απόφαση.
«Είναι υποκριτική η στάση να μη δέχεστε Σύριους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτεται την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα», τονισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μάλιστα άσκησε βέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: