Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αναστασιάδης: ”Ο Τσίπρας δεν δέχτηκε να “πιέσει” την Κύπρο, παρά το ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη τη συμφωνία…”



Αποκαλυπτικός για το ποιοι είναι οι “πατριδοκάπηλοι” και ποιοι οι πραγματικοί πατριώτες, σε αυτό τον τόπο, ο πρόεδρος της Κύπρου, που ιδεολογικά βρίσκεται και στην αντίπερα όχθη του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε οι … “εθνομηδενιστές” από άλλο χώρο ερχόντουσαν πάντα και όχι από εκείνον της Αριστεράς, που όποτε χρειάστηκε, ήταν στην πρώτη γραμμή του πυρός.( Και δεν λούφαρε και δεν κρυβόταν, σε γραφεία, αναρρωτήρια, ξένες πρεσβείες και … κανάλια! )

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «ο Α. Τσίπρας στήριξε τις θέσεις της Κύπρου, δηλαδή ότι δεν μπορούσε να παραγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία χάριν μιας συμφωνίας – από μια συμφωνία που οπωσδήποτε θα ωφελείτο η Ελλάς κατά κύριο λόγο, αν και εφόσον υλοποιηθεί βεβαίως».

Ο πρόεδρος της Κύπρου μιλώντας σε μεγάλη ομάδα καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι βρέθηκε προ διλήμματος να έρθει σε αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, «διότι κατά κύριο λόγο αφορούσε η κρίση την αντιμετώπιση των ροών στα ελληνικά νησιά, αλλά την ίδια ώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό να έρθει σε αντιπαράθεση και με την τουρκική κυβέρνηση».

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα «άψογη», σημειώνοντας ότι «παρά την ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία, όχι μόνο δεν άσκησε την οποιαδήποτε πίεση, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ότι δεν μπορούσε να παραγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία χάριν μιας συμφωνίας – από μια συμφωνία που οπωσδήποτε θα ωφελείτο η Ελλάς κατά κύριο λόγο, αν και εφόσον υλοποιηθεί βεβαίως». Αυτό, τόνισε, ήταν για τον ίδιο «ένα σημαντικό στήριγμα».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα, όμως τόνισε: «Αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει την πλάνη ότι έχουμε ξεπεράσει σοβαρά προβλήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφορούν τις ανησυχίες, τις έγνοιες, τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Εξήγησε ότι η βάση συζήτησης για λύση του Κυπριακού είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή δύο ζώνες, δύο περιφέρειες, η καθεμιά εκ των οποίων θα διοικείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αντίστοιχα. Οι δυσκολίες που αναφύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε, αφορούν θέματα που άπτονται είτε των αρμοδιοτήτων είτε των ιδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης είτε των κρατιδίων είτε θέματα που αφορούν το περιουσιακό, που είναι από τα πιο δύσκολα, θέματα που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές, θέματα που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της λύσης, αλλά -το πιο σημαντικό- της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και, βεβαίως, της κατάργησης ενός αναχρονιστικού θεσμού, όπως είναι αυτός των εγγυήσεων. Διαβεβαίωσε δε ότι καταβάλλει προσπάθειες για μια έντιμη συμφωνία.

Ο κ. Αναστασιάδης, αφού υπενθύμισε ότι το 2004 υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα τη βούληση του 76% που το απέρριψε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: