Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο νόμος του Μέρφι ισχύει και για τον Μουρούτη


Σχόλιο του Νίκου Σαραντάκου στο facebook

Ο νόμος του Μέρφι είναι ειδική παραλλαγή του νόμου του Μέρφι, που ισχύει στο Διαδικτυο, Σύμφωνα με τον ν. Μέρφι, όταν κάποιος θελήσει να επισημάνει (και να καυτηριάσει) ένα λάθος (γλωσσικό, ορθογραφικό, πραγματολογικό) κάποιου άλλου, στο μήνυμα με το οποίο επισημαίνει το λάθος θα διαπράξει κι αυτός ένα λάθος, ίσως σοβαρότερο από εκείνο που επικρίνει. Παλιότερα τον αποκαλούσα "Νόμο του Μπούμερανγκ" αλλά συμμορφώθηκα με την καθιερωμένη διεθνώς ορολογία.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του νόμου του Μέρφι, η χτεσινή μουρουτιά. Ο Γ. Μουρούτης σε τουίτ του καυτηρίασε τον τύπο "φτώχια" (αντί φτώχεια) που υπήρχε σε τουίτ του Αλ. Τσίπρα. Και επειδή ο Μέρφι χτυπάει τους ημιμαθείς και τους αμαθείς, στο μουρούτειο τουίτ υπήρχε ο τύπος "δεν γίνετε" που δείχνει παχιά αγραμματοσύνη.

Παρεμπιπτόντως, τον τύπο "φτώχια" τον προτιμούν πολλά έργα αναφοράς, π.χ. έτσι την έχει το λεξικό Μπαμπινιώτη. Δεν είναι δηλαδή λάθος αγραμματοσύνης να τον γράψει κανείς -αν και, για λόγους ομοιομορφίας, προτιμάμε την ορθογραφία του ΛΚΝ και γράφουμε "φτώχεια".

(Ο Μουρούτης έσπευσε βέβαια να διορθώσει το λάθος του αφού τον έκραξαν -αλλά κάποιοι είχαν πάρει οθονιά).από left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: