Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Γιατί διώκεται ο Στ. Ψυχάρης


Το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει του οποίου ασκήθηκε η δίωξη κατά του Σταύρου Ψυχάρη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, δημοσιοποιεί η σημερινή η «Αυγή» της Κυριακής.

Η «Έκθεση ειδικής έρευνας», όπως τιτλοφορείται το επίμαχο πόρισμα, περιγράφει με ενάργεια πώς περιήλθε το 100% του δημοσιογραφικού συγκροτήματος στα χέρια τού σημερινού εκδότη του χωρίς εκείνος να βάλει το χέρι στην τσέπη, αλλά μόνο από δάνεια. Δάνεια που δεν δόθηκαν πάντοτε με τους ισχύοντες κανονισμούς (γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «παρεκκλίσεις»). Όπως όμως η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει με νόημα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, ενώ μόνο απαρατήρητη δεν περνά η υπόδειξη, εκ μέρους της ΤτΕ, για αποτελεσματικότερα μέτρα διαχείρισης από τις τράπεζες, συναινετικά ή μη - και αυτό το «μη» βαραίνει ακόμη περισσότερο, αν δεν προϊδεάζει για εξελίξεις...

Η δίωξη αφορά, πρέπει να διευκρινιστεί, μόνο το προσωπικό δάνειο ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο εκδότης από την Alpha Bank προκειμένου να αγοράσει μετοχές του δημοσιογραφικού οργανισμού. Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος έκριναν ότι το εν λόγω δάνειο δόθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, σε αντίθεση με ό,τι έγινε με τα εταιρικά δάνεια του ομίλου, που αγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 140 εκατομμύρια. Εκεί οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν πως δεν υπάρχει βάση για δίωξη ως εκ τούτου, κατά το σκέλος αυτό η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

«Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες... αποτελεί μυστήριο» υπογράμμιζε στην ανακοίνωση - αντίδρασή του ο ΔΟΛ στο άκουσμα της άσκησης δίωξης κατά του Στ. Ψυχάρη, «μυστήριο» στο οποίο (το συγκρότημα) έδινε και τη δική του εξήγηση, αφού έκανε λόγο για «πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν 'θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ'».


Τι «είδαν» οι ελεγκτές της ΤτΕ

Το πόρισμα της ΤτΕ και ιδίως η διάκριση μεταξύ εταιρικών και προσωπικών δανείων απαντούν αναπόφευκτα ωστόσο και στους ισχυρισμούς του ΔΟΛ. Στην εισαγωγή τού πορίσματος διευκρινίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε από τα δάνεια του εν λόγω ομίλου με το επιχείρημα ότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ύψος δανείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στην έκθεση παρατίθενται όλα τα δάνεια που έχει πάρει ο ΔΟΛ, οι κατά καιρούς ενέργειες της διοίκησης καθώς και η πιστοδοτική τακτική των τραπεζών (κυρίως της Alpha και της Εθνικής, που καλύπτουν το 50% και το 35% των δανείων αντιστοίχως).

Η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει τις ευθύνες του ΔΟΛ, δεδομένου ότι «οι υπαρκτές προσπάθειες εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων και της λειτουργίας του δεν είχαν το αναγκαίο βάθος και ταχύτητα εφαρμογής και, κυρίως, δεν συνοδεύτηκαν από εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων». Συμπέρασμα; «Δεν απέδωσαν (σ.σ.: οι προσπάθειες) τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό, όμως, η ΤτΕ θέτει τις βάσεις, θα έλεγε κανείς, για την άσκηση δίωξης κατά του μεγαλοεκδότη με την εξής επισήμανση: η επιχειρηματική επιλογή του μοναδικού πλέον μετόχου να εξαγοράσει όλες τις μετοχές της εταιρείας, «αύξησε σημαντικά τον δανεισμό της σε επίπεδο που δεν φαίνεται να είναι ομαλά εξυπηρετήσιμο, παρά μόνο κατόπιν σοβαρής ενίσχυσης των κεφαλαίων της».

Η ΤτΕ «πιστώνει» στις τράπεζες «δύσκολες πιστοδοτικές αποφάσεις» στην κατεύθυνση στήριξης του ομίλου και, μάλιστα, η τελευταία -από κοινού σημειωτέον- απόφασή τους συνοδεύτηκε από τη δέσμευση όλων, ενσώματων ή άυλων, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Πάντως, ενώ οι ελεγκτές δικαιώνουν τις τράπεζες για τη διαχρονική στρατηγική επιλογή τους να στηριχθεί ο όμιλος, αντιθέτως βλέπουν «κάποιες παρεκκλίσεις από τους Κανονισμούς Πιστοδοτήσεων» κατά το σκέλος εκείνο, από το 2012, που «δεν αφορούσε την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εταιρείας, αλλά τη στήριξη της επιχειρηματικής επιλογής του φορέα για πλήρη ιδιοκτησιακό έλεγχό της». Πιο απλά, τα προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη.


Προτροπή για μέτρα εκ μέρους των τραπεζών

Στην κατάληξη του πορίσματος, οι ελεγκτές υποστηρίζουν, όπως μας μετέφερε η ίδια πηγή, ότι «η πολιτική των τραπεζών δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα», αναγνωρίζοντας, από την άλλη, ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς. Συμπερασματικά, «το σοβαρό ύψος δανεισμού της εταιρείας, η δυσμενής οικονομική κατάστασή της και η επιβράδυνση της οικονομίας επιβάλλουν τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων διαχείρισης κυρίως από τις τράπεζες, συναινετικών ή μη, αλλά και από την ίδια τη διοίκηση του ομίλου».

Η πολυσέλιδη έκθεση αποτέλεσε τον «καμβά» της έρευνας για τα δάνεια (επιχειρηματικά τουΔημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και προσωπικά του Στ. Ψυχάρη) που διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού με τον συνάδελφό του Παναγιώτη Αθανασίου.

Του Νίκου Παπαδημητρίου
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: