Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Τα συμπεράσματα της Συνόδου: Τι λέει το κείμενο

DA


Το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου όσον αφορά στην προσφυγική κρίση δημοσιοποίησε η Ε.Ε.
1.Στο πρώτο σημείο του κειμένου υπογραμμίζεται ότι επιβεβαιώνεται η «αναλυτική στρατηγική» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σημειώνεται πως αρκετά στοιχεία είναι ήδη σε ισχύ και φέρνουν αποτελέσματα.
2. Η Ε.Ε. ζητεί περισσότερη δουλειά στα hotspots. «Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με την πλήρη βοήθεια της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου».
Εν συνεχεία, ζητείται η χρήση όλων των μέσων για να στηριχθεί η Ελλάδα όσον αφορά στην επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας (1/6/2016).
«Τα κράτη-μέλη δηλώνουν πρόθυμα να παρέχουν στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, ειδικών ασύλου και διερμηνέων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να συντονίσει όλη την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της ανακοίνωσης Ε.Ε.- Τουρκίας, και την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου».
Στην Ελλάδα θα δοθεί έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τα κράτη- μέλη καλούνται να συνεισφέρουν, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την παροχή διμερούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, ζητείται επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, με τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν την οδηγία της Κομισιόν για τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα στη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης, και ειδικά στο πώς μια αίτηση ασύλου από έναν μετανάστη που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να απορριφθεί, βάσει της έννοιας της «πρώτης χώρας ασύλου», ή της «ασφαλούς τρίτης χώρας», βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η δήλωση ΕΕ -Τουρκίας δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση
5. Η Ε.Ε. τονίζει ότι αναμένει η Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα κριτήρια όσον αφορά στη δημοκρατία, την τήρηση του νόμου, τον σεβασμό προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και τον Λίβανο.
7. Επίσης, ζητείται η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
8. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να παρουσιάσει τον Ιούνιο μια ειδική πρωτοβουλία με σκοπό την ταχεία χρηματοδότηση με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ζωτικές υποδομές και την κοινωνική συνοχή στη νότια Ευρώπη και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
9. Παράλληλα, τονίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σε επιφυλακή σχετικά με τις πιθανές νέες διαδρομές παράτυπων μεταναστών και ζητεί τη λήψη μέτρων που μπορεί να κριθούν απαραίτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση εναντίον των διακινητών οπουδήποτε και με κάθε κατάλληλο μέσο παραμένει εξαιρετικά σημαντική. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά του όσον αφορά στα διάφορα στοιχεία της αναλυτικής στρατηγικής του και δηλώνει ικανοποιημένο από την πρόοδο στην πρόταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, «που θα έπρεπε να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν». Επίσης, τονίζεται ότι θα «γίνει δουλειά πάνω στη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., περιλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: