Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αλλάζει στάση το Βερολίνο, αφήνει εκτός το ΔΝΤ

Αλλάζει στάση το Βερολίνο, αφήνει εκτός το ΔΝΤ

Ενώ η κυβέρνηση εξαπολύει μύδρους κατά του ΔΝΤ για τις απαιτήσεις που προβάλλει και για τη γενικότερη στάση του στις διαπραγματεύσεις, βρίσκει ανέλπιστη έμμεση υποστήριξη από τον Σόιμπλε. Υπό την πίεση του κλίματος που δημιουργείται στην Ευρώπη λόγω του προσφυγικού –όπου η Ελλάδα επωμίζεται τα μεγαλύτερα βάρη - και των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να «μαλακώνει», εγκαταλείποντας τη σκληρή στάση του: Πρώτη φορά δεν επιρρίπτει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην ελληνική πλευρά για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ούτε απαιτεί απαρέγκλιτη τήρηση δεσμεύσεων, αλλά συνιστά στην Αθήνα και στους τρεις Θεσμούς -εξαιρουμένου του ΔΝΤ -να βρουν από κοινού εναλλακτικές λύσεις, αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις.
Παράλληλα γίνεται εμφανέστερη  η διάσταση απόψεων που υπήρχε μεταξύ των Θεσμών για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, καθώς στην επιφάνεια έρχονται οι διαφορετικές  προσεγγίσεις στο θέμα του χρέους και της ελάφρυνσης του.
Την ώρα που το ΔΝΤ διεμήνυε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν δεν «κουρευτεί» και δεν γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος, το Βερολίνο δια στόματος Σόιμπλε απαντούσε εμμέσως  ότι αυτό δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας – μπορεί  να συζητηθεί και να επιλυθεί αργότερα.
Για τη γερμανική κυβέρνηση το σημαντικότερο και επείγον αυτή την ώρα είναι να κλείσουν με επιτυχία η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, ώστε η Ελλάδα να «ανασάνει», να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το προσφυγικό – για να μη φορτωθούν περισσότερα προβλήματα οι Ευρωπαίοι.
Κατά την άποψη των Γερμανών δεύτερη προτεραιότητα για την Ελλάδα πρέπει να είναι η επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.
Αίσθηση πάντως προκάλεσαν σήμερα οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, στις οποίες αποτυπώνεται η υιοθέτηση διαλλακτικότερης στάσης απέναντι στην Ελλάδα και η  απόλυτη διάσταση απόψεων Βερολίνου-ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.
«Αν - για τους λόγους που ξέρουμε - δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις Θεσμοί πρέπει να δουλέψουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ'αυτού», δήλωσε ο Σόιμπλε αναφορικά με τις συντάξεις.
Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  είπε ότι «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που δεν επείγει».
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: