Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Επικίνδυνη δεξιά στροφή

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφώς δηλώσει την πρόθεσή του να στρέψει τη Ν.Δ. σε κεντρώες κατευθύνσεις, φαίνεται πως μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται σε αλλότριους δρόμους και ακολουθεί, τουλάχιστον ως προς το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δρόμους της δεξιάς της πτέρυγας.

Η πρόθεση διαφάνηκε από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε με επιστολή του προς τον Ν. Βούτση τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης «για τα σοβαρά θέματα ασφάλειας, όπως προκύπτουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για τη χώρα μας, μετά τις δολοφονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις, στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης». Και αποσαφηνίστηκε χθες όταν, διά δηλώσεων στελεχών του κόμματος, συνέδεσαν ευθέως τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανά την Ευρώπη με το προσφυγικό.
Ηδη πάντως, από την υποβολή του αιτήματος για τη συζήτηση στη Βουλή, η μεταστροφή του κόμματος από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, προ της συνόδου κορυφής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν σαφής: «Ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό» σημειωνόταν στην επιστολή.
Περαιτέρω δε υπογραμμιζόταν πως «μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., βάσιμα μπορεί να υποστηριχτεί ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση (relocation) προσφύγων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους».
Προχθές, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τσιάρας ζήτησε, μιλώντας στο «Κόκκινο» «κλειστές δομές για τους πρόσφυγες τύπου Αμυγδαλέζας». Ο κ. Τσιάρας θεώρησε ότι οι συνθήκες σε κέντρα κράτησης είναι πολύ καλύτερες από αυτές στην Ειδομένη, αγνοώντας την παραβίαση των διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα των προσφύγων, υπό συνθήκες κράτησης.
Το βαθύτερο σκεπτικό ωστόσο που, ως φαίνεται, διατρέχει τους κόλπους της Ν.Δ. εκφράστηκε από τον Σίμο Κεδίκογλου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (Σκάι), ο βουλευτής της Ν.Δ. συνέδεσε ευθέως το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες με το προσφυγικό, λέγοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στην Ελλάδα έχουν εισέλθει τζιχαντιστές, λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που τηρούσε ώς τώρα η κυβέρνηση.
Προχωρώντας δε ένα βήμα παραπάνω, επιχείρησε να ενσπείρει τον φόβο καθώς εκτίμησε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη χώρα με την «εγχώρια τρομοκρατία»!
Η αλλαγή των -αρχικά- ήπιων θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό πάντως θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Παρότι κύκλοι περί τον Κυρ. Μητσοτάκη διατείνονται ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τη Ν.Δ. το υπό ίδρυση κόμμα, με τη συμμετοχή Καρατζαφέρη, Μπαλτάκου κ.λπ., και οι άκρως συντηρητικοί ψηφοφόροι που ενδέχεται να αποσπαστούν από τη Ν.Δ., ιδιαίτερα σε συνθήκες πόλωσης, εντούτοις φαίνεται πως όλα αυτά επηρεάζουν καταλυτικά την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: