Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Μπουτάρης μπήκε στο κάδρο


Η παράταξη Μπουτάρη ανήλθε στην εξουσία του δήμου Θεσσαλονίκης με σύνθημα την κάθαρση μετά τα όσα συνέβησαν από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου και οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή τον δήμο και τον τέως δήμαρχο στη φυλακή. Προστέθηκαν βέβαια και ολίγα ιδεολογικά με πρόσχημα την αισθητική αναβάθμιση τα οποία, μόλις εξανεμίστηκε ο ενθουσιασμός για τις κόκκινες κάλτσες του νέου δημάρχου, τον οδήγησαν από τον φέροντα φτερά Σάκη Ρουβά της προηγούμενης διοίκησης, στην ασχολίαστη κατάποση της υποδοχής μετά ξεναγήσεως της Δέσποινας Βανδή στο δημαρχείο -από τον ίδιο τον κ. Μπουτάρη.

Στην «Πρωτοβουλία», εν ολίγοις, δόθηκε απλόχερα από όλη την πόλη άνεση και χρόνος να οικοδομήσει ένα άλλο παρών με την ελπίδα ότι και το μέλλον θα ήταν διαφορετικό. Κανένας δεν μιλούσε γιατί ήταν τόσες οι αναμνήσεις του ζοφερού παρελθόντος που ακόμη και η απουσία των γνωστών προσώπων από το κάδρο της επικαιρότητας λειτουργούσε ανακουφιστικά. Κι έτσι πέρασε με μια ανάσα η πρώτη τετραετία από την οποία κανείς δεν θυμάται τίποτα εκτός από την υπόθεση Αλλατίνη. Το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή από την οικοδόμηση, αλλά ακόμη κι αυτή η ιστορία που «κατάπιε»  κάτι υπουργούς κι έναν αντιδήμαρχο που κάποτε κουμαντάριζε μια τράπεζα, ακόμη κι αυτά ρίχθηκαν στη λήθη. Όλοι στο κάτω κάτω της γραφής δικαιούνται να ξεσκάσουν βρε αδελφέ από τα δεινά της δύστηνης πραγματικότητας.

Το μιντιακό κατεστημένο είχε, επιπλέον, ανάγκη από ένα εξωστρεφή αστό που μετέρχεται την λαϊκή γλώσσα οπότε, δεν υπήρξε δήλωση ή ενδυματολογική παραξενιά του που να μην αναδείχθηκε σε πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη πράξη.

Κι ύστερα, μόλις άρχισε η δεύτερη περίοδος, έσκασε η υπόθεση με τις εργολαβίες στον τομέα καθαριότητας. Ήταν Ιούνιος του 2015 που έφτασαν τα πρώτα μαντάτα από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οκτώβριο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4». Ούτε η εισαγγελική παραγγελία για έρευνα έβγαλε τον δήμο από την νιρβάνα του. Τα δημοσιεύματα αντιμετωπιστήκαν με την έπαρση και την χλεύη που εξουσιαστές  αντιμετωπίζουν όποιον θέλει να τους βγάλει από την βολή τους. Αν τα δημοσιεύματα όμως έδειχναν την πληγή και δινόταν η υπόσχεση ότι με λίγη σουλφαμίδη θα κλείσει, η γάγγραινα προχωρούσε.

Οπότε τώρα κάνοντας λογαριασμό μετράς 6,5 εκατομμύρια που δόθηκαν σε εταιρείες που διόρθωναν απορριμματοφόρα, σάρωθρα και κάδους και οι οποίες -εταιρείες -όταν αναζητήθηκαν προχθές από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου -και αφού οι εγκαταστάσεις τους βρέθηκαν κατόπιν κοπιώδους έρευνας- διαπιστώθηκε ότι ως αλάνες τις περιέγραφες, αλλά μηχανουργεία δεν τις έλεγες. Συνέπεσε, όσο οι δημοτικοί σύμβουλοι έψαχναν και δεν έβρισκαν τα κτίρια, ο ιδιοκτήτης μιας από αυτές, να κάνει έφοδο στο μηχανουργείο του δήμου για πάρει σάρωθρο που λίγο καιρό πριν είχε παραδώσει, να πιάνεται στα χέρια με υπαλλήλους και να πηγαίνουν όλοι μαζί στο τμήμα όπου δόθηκαν εξηγήσεις που κάνουν το ακατανόητο, ασύλληπτο από τις διανοητικές μας ικανότητες.

Και τι έκανε ο κ. Μπουτάρης για όλα αυτά; Κάλεσε χθες την δημοτική του ομάδα. Δεν δέχθηκε όπως διοχετεύτηκε την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου. Στη συνάντηση δεν πήγαν ούτε ο Ανδρέας Κουράκης -που έκανε μαζί με τον Γιώργο Αβαρλή και τον Εφραίμ Κυριζίδη την αυτοψία στις εταιρείες- ούτε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είχαν συναντηθεί μαζί του αμέσως μετά τα τραγελαφικά της περασμένης Παρασκευής και τα… είπαν. Γιατί έγινε η χθεσινή έκτακτη συνάντηση παραμένει ασαφές και η μόνη λογική ερμηνεία κατατείνει στο ότι συγκλήθηκε για να δοθούν «οδηγίες προς ναυτιλλόμενους» για την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από το οποίο μάλιστα, λένε οι πληροφορίες, θα λείπει ο δήμαρχος γιατί έχει… πρόσκληση στην Κύπρο.

Καθίσταται σαφές έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις -τις οποίες η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε τις δικαίωνε κι ενώ άρχισαν ήδη οι έρευνες κατόπιν της εισαγγελικής παραγγελίας- ότι ο δήμαρχος γνωρίζει πλέον πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει αλλά από ανεξήγητο «πείσμα»(;) δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οπότε μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο. Διαφορετικό από αυτά που έμπαινε μέχρι τώρα.

Κι είναι γνωστό ότι οι οδηγίες προς ναυτιλλόμενους είναι αποτελεσματικές όταν η θάλασσα είναι γαλήνια ή ελαφρά τρικυμιώδης. Όταν ξεσπάει καταιγίδα πολλές φορές ούτε η προσευχή δεν βοηθά το σκαρί. Μπορεί να ρωτήσει γι αυτό και τον Παπαγεωργόπουλο που ήξερε μάλιστα καλά από προσευχές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: