Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η.Π.Α.: Γιατί η υποδοχή Σύρων προσφύγων μας κάνει πιο ασφαλείς


Αναδημoίευση από το Newsweek (προσφυγικό και αμερικανική εξωτερική πολιτική) 

Είναι ενδιαφέρον το πώς, ξεκινώντας από τις πάγιες πολιτικές κατευθύνσεις της πολιτικής των ΗΠΑ, η συλλογιστική καταλήγει στην απόρριψη της ξενοφοβίας και των φραχτων στα σύνορα. Ελπίζουμε στις ΗΠΑ αυτές οι απόψεις να υπερισχύουν εκείνων του Τραμπ

Από την αρχή των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, μερικοί πολιτικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προτείνει την απαγόρευση εισοδου προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ από χώρες που ελέγχονται από την μαχητική ομάδα του Ισλαμικού κρατους (ISIS).

Αντί να δικαιωθεί η απαγόρευση αυτή, η τελευταία αυτή επίθεση θα “έπρεπε να δράσει ως υπενθύμιση στον λόγο που οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδεχθούν τους «φυγάδες» από τα χέρια του ISIS. Η αποδοχή των προσφύγων αυτών είναι σαφώς σημαντική από ανθρωπιστική άποψη, αλλά είναι εξίσου καλή και για την εθνική ασφάλεια.

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη στο ότι υπήρχαν Σύριοι πολίτες εμπλεκόμενοι στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στης Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι κάποιοι στις ΗΠΑ θεωρούν πως απειλούνται από τους πρόσφυγες.

Όμως τα δεδομένα λένε πως από το 1980 που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το μοντέρνο προσφυγικό πρόγραμμά τους, έχουν δεχτεί σχεδόν 3 εκ. πρόσφυγες, μαζί και εκατοντάδες χιλιάδες από την μέση Ανατολή και κανένας από αυτούς δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια τρομοκρατική πράξη στις ΗΠΑ.


Το ερώτημα που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως είναι, γιατί σήμερα να πάρουν ρίσκο;

Αυτή η ερώτηση μοιάζει όμως να τους γυρνάει ανάποδα διότι απομακρύνοντας τους πρόσφυγες η Αμερική γίνεται στην πραγματικότητα λιγότερο ασφαλής.


Οι πρόσφυγες υπονομεύουν την στρατολόγηση των ISIS.


Οι ΗΠΑ έχουν σκοτώσει πάνω από 20.000 μαχητές ISIS στην αεροπορική εκστρατεία τους και όμως το μέγεθος του ISIS έχει μείνει ανεπηρέαστο και υπολογίζεται μεταξύ 25.000 με 30.000 άτομα.

Αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει και αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεχή στρατολόγηση νέων μαχητών.

Το «Χαλιφάτο» είναι σαφές και γνωστό πως έχει επικεντρωθεί στη στρατολόγηση μελών από τη Δύση.

Οι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο πως κουβαλούν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα από αυτό των μαχητών του ISIS: ότι το υποτιθέμενο θεϊκό βασίλειο είναι μια απάτη και καταστροφή, μια απόλυτη αποτυχία.

Ένας πρόσφυγας που δραπέτευσε από τον ISIS είπε στο The New York Times «οι άνθρωποι άκουσαν καλά λόγια από αυτούς αλλά δεν είδαν τίποτα καλό να βγαίνει από αυτό». Ένας άλλος είπε «νομίζαμε ότι ήθελαν να ξεφορτωθούν το καθεστώς αλλά αποδείχθηκαν κλέφτες».

Οι πρόσφυγες προειδοποιούν τους ξένους μαχητές που μπορεί να βρίσκονται στον πειρασμό να ενταχθούν στην μαχητική οργάνωση για το ποια είναι η αλήθεια, μάλιστα ένας πρόσφυγας που εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ μιλώντας δημόσια είπε, «Πριν από τον πόλεμο η ζωή στην Συρία ήταν ο παράδεισος στην Γή… σώα και ασφαλής… Μετά από αυτό, ήμασταν στοχοποιημένοι, επομένως δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε».

Ποια καλύτερη αντί-ISIS διαφήμιση από αυτήν όταν γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να αφήσουν σπίτι, ζωή, πατρίδα;


Η αποδοχή στέρησης πόρων από τον ISIS


Ο στρατός των ISIS στηρίζεται στην εκμετάλλευση του πληθυσμού. «Το Ισλαμικό Κράτος [ISIS] παίρνει περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανά ημέρα με εκβιασμούς και φορολογία» ανέφερε το The New York Times το οποίο υπογραμμίζει ότι «με ευρεία ομοφωνία υπό το βάρος του τρόμου ο πληθυσμός αποδέχεται να δώσει τα υπάρχοντά στον ISIS και αυτό είναι μια από τις πιο βασικές πηγές χρηματοδότησης για την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους».


“Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων φεύγουν από περισοχές που τελούν υπό την κατοχή του ΙSIS για να αποφύγουν τους φρικαλέους εκβιασμούς. Αυτός είναι ένας λόγος που ο ISIS μισεί κυριολεκτικά τους πρόσφυγες που φεύγουν από την ψευδό-«πολιτεία» τους.

«Οι ISIS δεν μας άφηναν να φύγουμε» λένε χαρακτηριστικά στους The New York Times. 
«Είπαν ότι πηγαίνουμε στους άπιστους».

Κάνοντας τους «άπιστους» με αυτό τον τρόπο μια πιο ελκυστική ιδέα από τους ISIS, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ως ένα από τα κλειδιά στην νίκη αυτού του πολέμου.

Ευτυχώς, πολλοί δραπετεύουν. «Πάρα πολλοί άνθρωποι μεταναστεύουν» είπε ένας πρώην κάτοικος περιοχής ελεγχόμενης από τον ISIS επισημαίνοντας πως «οι ISIS θέλουν να χτίσουν μια καινούρια κοινωνία, αλλά θα καταλήξουν μόνοι» .

Οι πρόσφυγες μετρούν την προπαγάνδα των ISIS για τις ΗΠΑ.

Η προπαγάνδα του ISIS παρουσιάζει την Δύση ως μια «συμμαχία» από αντί-μουσουλμανικές κλίκες.

Μουσουλμάνοι που φεύγουν από τα εδάφη του έχουν ακούσει ότι «θα αναγκαστούν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό, με χρηματικό αντάλλαγμα ή με αντάλλαγμα την υπηκοότητα η οποία με τη σειρά της θα τους αποφέρει δικαιώματα.

Βεβαίως η αποδοχή των προσφύγων έχει διαψεύσει αυτήν την αφήγηση και «ταξιδεύοντας» έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία του ISIS ενισχύοντας έτσι τη φήμη της Αμερικής στην περιοχή. Αλλάζει την ιστορία που μέχρι τώρα γνώριζαν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δηλαδή.

Αντίθετα της εικόνας των αντί-μουσουλμάνων – βίαιων σταυροφόρων Ηνωμένων Πολιτειών, οι ΗΠΑ έγιναν στη συνείδηση των προσφύγων ένα ασφαλές καταφύγιο για τους φυγάδες από ένα «τρομοκρατικό» καθεστώς.


Ένα Σύριος που είχε εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι παρά την αρχική τους αντίληψη, «Όταν ήρθαμε εδώ, μας άρεσε.»


Η αποδοχή των προσφύγων υπονομεύει την στρατηγική των ISIS.

Οι ISIS έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις τους κατά της Δύσης προορίζονται ειδικά για να «αναγκάσουν τους σταυροφόρους να καταστρέψουν ενεργά αυτό που οι ίδιοι εννοούν γκρίζα ζώνη» (μουσουλμανικές χώρες συμμαχικές προς τη Δύση) αναγκάζοντας έτσι μουσουλμανικούς λαούς «είτε να αποστατήσουν … ή να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος και έτσι να ξεφύγουν από τις διώξεις των κυβερνήσεων των σταυροφόρων αλλά και των πολιτών.»

Θέλουν την ίδια την Αμερική να αντιδράσει και να απορρίψει το ενδεχόμενο μουσουλμάνων σύμμαχων μιας και δεν θα βρίσκουν πλέον προσφιλές έδαφος συνεργασίας και να υπάρξει πλήρης απώλεια εμπιστοσύνης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η προπαγάνδα του ISIS δίνει κατεύθυνση ώστε όσοι μουσουλμάνοι φεύγουν από τις περιοχές του ISIS να «οδηγούνται» μόνο σε άλλες μουσουλμανικές χώρες και όχι προς τη Δύση,προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να τους μετατρέψει σε ένα είδος «εποίκων», σε μια δύναμη σε αναμονή.


Η αποδοχή των Προσφύγων Παρέχει στις Η.Π.Α. Πολύτιμες Πληροφορίες και Νοημοσύνη Ενάντια στο ISIS.


Το 2014, ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Los Angeles Times ότι η Συρία ήταν μια «μαύρη τρύπα».

Αυτό αλλάζει, σε μεγάλο βαθμό λόγω των Σύριων προσφύγων. Ο πρώην CIA-αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών Patrick Eddington εξήγησε πέρυσι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες από τις περιοχές αυτές είναι «η ενιαία καλύτερη πηγή πληροφοριών για τη ζωή μέσα στον ISIS και τις ελεγχόμενες περιοχές». Στην πραγματικότητα, Σύριοι πρόσφυγες έχουν ήδη παραδώσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με τον ISIS, μια σεχτική στρατιωτική απογραφή, τους ηγέτες αλλά και τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους

Η Δύση δεν θα πρέπει να δει τους πρόσφυγες από τη Συρία ως εχθρούς, αλλά ως περιουσιακά στοιχεία.

Υπάρχουν πολλά να κερδηθούν από την αποδοχή τους και πολλά να χαθούν από την απόρριψη τους.

Ο ανθρωπισμός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να δεχτεί τους πρόσφυγες, αλλά η εξωτερική πολιτική δεν είναι λιγότερο σημαντική.


πηγή: http: europe.newsweek.com via niskanencenter.org
Μετάφραση: enter4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: