Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Αλμα στο κενό η κίνηση Παπανδρέου

Του Γιώργου Λακόπουλου 
Στο σύνολό της αυτή η κίνηση του Γ. Παπανδρέου ισούται με άλμα στο κενό.
Υπάρχουν ορισμένα καλά νέα για τον Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγό κόμματος πλέον.
-Το πρώτο είναι ότι όχι απλώς έχει δικαίωμα να ιδρύσει κόμμα και να τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος, αλλά είναι και η πρώτη φορά στην πολιτική διαδρομή του που κάνει κάτι στηριζόμενος στις...
δυνάμεις του - ως τώρα έτρωγε από τα έτοιμα.
-Το δεύτερο είναι ότι αντίπαλός του από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παραμένει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τον οποίο τσαλάκωσε το 2007.
-Το τρίτο καλό νέο είναι ότι η κατηγορία για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ εξισορροπείται όταν εκτοξεύεται από κάποιους που σχεδίαζαν να το διασπάσουν μετά την ήττα τους στις αρχαιρεσίες του 2007 και απλώς δεν το κατάφεραν. Πολύ περισσότερο από κάποιους που προσπάθησαν να το σβήσουν από τον χάρτη με την «Ελιά» και τη «Δημοκρατική Παράταξη» - φάντασμα. 
Αλλά τα κακά νέα για τον Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής νέου κόμματος είναι περισσότερα.
Με την ίδρυση κόμματος παύει πλέον να είναι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του 44%
-Το πρώτο είναι ότι με αυτή την πρωτοβουλία του απλώς κάνει ένα ακόμη λάθος: το τελευταίο. Με την ίδρυση κόμματος παύει πλέον να είναι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του 44%. Καθίσταται αρχηγός ενός περιθωριακού, κατά τα φαινόμενα, σχήματος. Με άλλα λόγια ότι πολιτικό κεφάλαιο του είχε απομείνει το ποντάρει σε κουτσό άλογο.
-Το δεύτερο είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο - και για την ακρίβεια δεν έχει τίποτε νέο: ο ίδιος κάθε άλλο παρά νέος είναι στην πιάτσα, αυτοί που τον ακολουθούν προέρχονται κατά βάση από το ΠΑΣΟΚ των σπηλαίων και η «διακήρυξή του» είναι ένας αχταρμάς με αρλουμπολογίες και παρωχημένες κοινοτυπίες.
Από αυτή την άποψη ο Γ. Παπανδρέου ενταφιάζει και αυτό που προσπάθησε να θεμελιώσει τα προηγούμενα χρόνια: το νεοπαπανδρεϊσμό. Οι συνταγές του παλαιού φίλου του Τζιμ Ραίη που προσπαθεί να εφαρμόσει με το νέο κόμμα ακυρώνουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δυναστείας.
-Το τρίτο είναι ότι δεν πρόκειται για κίνημα. Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε είναι ότι απέμεινε από την παλιά ομάδα Παπουτσή συν κάτι λιμά και τα απομεινάρια ενός προσωπικού μηχανισμού που δεν άφησε πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια ομάδα νεαρών που χρησιμοποιείται ως κλάκα στις συγκεντρώσεις, απλώς δεν εκπροσωπεί κανέναν και τίποτε.
Οι άνθρωποι που υποστυλώνουν το εγχείρημα, αποτελούσαν τα πιο καθυστερημένα τμήματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ
-Τέταρτο δεν κομίζει τίποτε εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό στο δημόσιο χώρο. Αντίθετα οι άνθρωποι που υποστυλώνουν το εγχείρημα, αποτελούσαν τα πιο καθυστερημένα τμήματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που καταψήφιζαν τις εισηγήσεις του Σημίτη στις παλαιότερες συνθέσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Οι απόψεις τους για την πολιτική θρυμματίζουν πλήρως τον καθρέφτη του παλαιού ειδώλου του Γ. Παπανδρέου. Μαζεύει σήμερα αυτούς που έχει αφήσει πίσω του παλαιότερα.
-Το πέμπτο είναι ότι το – κακόηχο - ΚΗΔΙΣΟ θα λειτουργήσει  στις εκλογές – αν φτάσει ως εκεί- σαν δίχτυ ασφαλείας για τον Βενιζέλο. Όσο χαμηλά και να πάνε πλέον τα ποσοστά του έχει το άλλοθι της διάσπασης. Πρακτικά ο Παπανδρέου κάνει στον αντίπαλο του ένα ανέλπιστο δώρο, τη στιγμή που έδειχνε ότι η θητεία του στο ΠΑΣΟΚ τελειώνει μετά τις εκλογές και να μπορούσε να τον διαδεχθεί...
Η ίδρυση αυτού του κόμματος έχει στοιχεία πολιτικής δολιότητας και προσωπικής ζαβολιάς
-Το έκτο νέο είναι ότι από μόνη της η ίδρυση αυτού του κόμματος έχει στοιχεία πολιτικής δολιότητας και προσωπικής ζαβολιάς. Υποδηλώνει το πείσμα ενός πολιτικού που τιμήθηκε από το κόμμα του, αλλά θέλει να το εκδικηθεί αρνούμενος να παραδεχτεί τα λάθη και την ήττα του. Αφού παρακράτησε για δυο χρονιά μια βουλευτική έδρα που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ - προς το οποίο δεν προσέφερε καμία βοήθεια σε αυτό το διάστημα - επιστρέφει με την επιδίωξη να το αποτελειώσει - αφού προηγουμένως το εξέτρεψε από την ιδεολογική τροχιά του και το άφησε καταχρεωμένο.
Τέλος στο σύνολο της αυτή η κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού ισούται με άλμα στο κενό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για κάποιον που τιμήθηκε από τον ελληνικό λαό, άσχετα με την κατάληξη - και για τον ίδιο και για τον λαό...
Το ΚΗΔΙΣΟ δεν είναι πολιτικό κόμμα με ιδεολογία και πολιτικό πρόγραμμα, αλλά μια προσωπική επιχείρηση εκκαθάρισης λογαριασμών 
Το ΚΗΔΙΣΟ δεν είναι πολιτικό κόμμα με ιδεολογία και πολιτικό πρόγραμμα, αλλά μια προσωπική επιχείρηση εκκαθάρισης λογαριασμών - άγνωστο με ποιους. Στο βαθμό που η πραγματική επιδίωξη του Παπανδρέου είναι να του αναγνωριστεί ότι... έσωσε την χώρα και θα την έσωζε τελείως και μαζί και την Ευρώπη αν τον άφηναν να κάνει το δημοψήφισμα - στο οποίο έκτοτε αναφέρεται με εμμονικό τρόπο - το εγχείρημα δεν είναι καν πολιτικό, αλλά έχει ψυχολογικά χαρακτηριστικά .
Αν συνδέσει κανείς αυτό το πολιτικό «μόρφωμα» - που θα έλεγε και ο Βενιζέλος - με την πρωθυπουργική θητεία του Γ. Παπανδρέου, ίσως το καλύτερο σχόλιο έγινε από τον γνωστό ραδιοσχολιαστή Νίκο Μπογιόπουλο που δανείσθηκε το στίχο του Σικελιανού: «σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
ΥΓ. Αυτό το κόμμα μόνο καθ΄ ιεροσυλία μπορεί να αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου - στη σκιά του οποίου προσπαθεί να αναπτυχθεί. Το μόνο κοινό που έχει ο Γιώργος με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ότι ήταν ο πατέρας του. Πολιτικά και ιδεολογικά- και όχι μόνο- είναι η μέρα με την νύχτα. Και ο ισχυρισμός ότι «κάνει ότι έκανε και ο Ανδρέας το 1974» δεν είναι μόνο ανιστόρητος...
Η επίκληση λοιπόν - σε πολίτικο επίπεδο - του ονόματος του Ανδρέα Παπανδρέου κινείται στα όρια της καπηλείας του ονόματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι τον πληρώνουν λέγοντας του:
" Έλα Τζώρτζ, έχεις ακόμα δύναμη, έχεις φτερά, ΠΕΤΑ αγορίνα ΠΕΤΑ!"
Κι' αυτός ο Βλακέντιος κουνώντας αδέξια δυο - τρία
ψειριάρικα πουπουλάκια και κακαρίζοντας βραχνά προσπαθεί
να πετάξει......