Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Χτενίζουν» το κείμενο

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Λέξη προς λέξη χτενίζεται το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές με στόχο η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ωρών και η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή ώς το τέλος της εβδομάδας. Αθήνα και Βρυξέλλες εκπέμπουν το μήνυμα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αν και ως το βράδυ της Δευτέρας υπήρχαν ακόμη εκκρεμή θέματα.
Τσακαλώτος και Σταθάκης επέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έπειτα από διακοπή λίγων ωρών, για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την πορεία των συζητήσεων και να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν:

  • Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Οι δανειστές ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών έλαβαν τις τελευταίες οδηγίες από τον πρωθυπουργό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας και επέστρεψαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται:
  • Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016
  • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση τον Οκτώβριο
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.
  • Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους. Η δανειστές ζητούν να μειωθεί από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα στους τρεις μήνες.
  • Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι δανειστές ζητούν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα.
  • Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ώς 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.
Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στοχοπροσηλωμένος στη συμφωνία και ευχήθηκε -κοιτάζοντας προς το Βερολίνο- «όλοι να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».

Το Βερολίνο αυξάνει προοδευτικά την πίεση προς την Αθήνα ζητώντας συνολική συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο και εκπλήρωση των υποσρεώσεων της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου με δάνειο - γέφυρα.

Εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει, καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
«Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: