Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Δίχως τέλος τα σκάνδαλα για τον άμεσο συνεργάτη του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου

Δίχως τέλος τα σκάνδαλα για τον άμεσο συνεργάτη του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου


Διακίνηση εκατομμυρίων, περίεργες αγορές και εγγυήσεις σε ακίνητα των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά κ. Σταύρο Παπασταύρου.
Ο έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του – «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» - Αντώνη Σαμαρά είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ το όνομά του εμπλέκεται και με τη λίστα Λαγκάρντ.
Είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κατείχε εξίσου κορυφαία θέση τόσο στο Μαξίμου όσο και στη λίστα Λαγκάρντ – είτε ως «διαχειριστής», είτε ως κάτοχος τουλάχιστον ενός λογαριασμού 5,397 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Ο «συνέταιρος» και η ύποπτη διακίνηση χρήματος
Πρωτοφανή διακίνηση 65.750.000 δολαρίων από την Ελβετία και διεθνείς φορολογικούς παραδείσους προς τις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Άγγελος Μεταξάς με σκοπό με την επένδυσή τους σε αγορές, επισκευές, εγγυήσεις, υποθήκες και μεταπωλήσεις ακριβών ακινήτων.
Άμεσοι συνεργοί των κινήσεων Μεταξά ήταν μέλη της επενδυτικής ομάδας του συνεταίρου του (και συμβούλου του Α. Σαμαρά) Στ. Παπασταύρου ο οποίος θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ως ύποπτος τέλεσης των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», οι κύριοι Μεταξάς και Παπασταύρου ήταν συνδιαχειριστές hedge funds που ήλεγχαν περίπου το 55% των συνολικά 2,2 δις δολαρίων της Λίστας Λαγκάρντ.
Ο καταζητούμενος επιχειρηματίας είχε προλάβει, τον Δεκέμβριο του 2014, να κλείσει άρον άρον μια offshore εταιρεία με έδρα τον Παναμά, η οποία είχε αποστείλει νωρίτερα στον κ. Παπασταύρου 2.600.000 δολάρια μέσω άλλης offshore στις βρετανικές Παρθένους Νήσους και από εκεί στη Γενεύη.
Υπενθυμίζεται ότι παρά τις αποκαλύψεις των δράσεων του κ. Παπασταύρου, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε αναφωνήσει στη Βουλή «μακάρι να είχαμε κι άλλους Παπασταύρου», ενώ και επί προεδρίας Μεϊμαράκη η ΝΔ χαρακτήρισε συκοφαντίες τις κατηγορίες για τον σύμβουλο της ΝΔ.
Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας «δημοκρατία», προκύπτει ότι:
1. Η ενασχόληση του Άγγ. Μεταξά με την αγορά ακινήτων στη Νέα Υόρκη ξεκινά τον Μάρτιο του 2011, ταυτόχρονα δηλαδή με το κλείσιμο των εταιρειών στις οποίες ήταν συνδιαχειριστής ο Στ. Παπασταύρου και οι οποίες αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Το συγκεκριμένο μήνα καταβάλλονται συνολικά 31.750.000 δολάρια για δύο ακίνητα στις διευθύνσεις 140 west 86th street και 350 east 81st street, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 πληρώνονται ακόμη 34.000.000 δολάρια για ακίνητο στη 232east 59th street.
2. Σε όλες τις περιπτώσεις η κυριότητα των ακινήτων εμφανίζεται να περνά σε εταιρείες που ιδρύθηκαν ελάχιστο διάστημα πριν από τις υψηλής αξίας συναλλαγές, χωρίς να διαθέτουν κανέναν περιουσιακό στοιχείο ή καμία δραστηριότητα. Ο Άγγελος Μεταξάς εμφανίζεται ως «secured party», δηλαδή ως έχων πρώτη απαίτηση επί του ακινήτου της εταιρείας κατόπιν παροχής εκ μέρους του εγγύησης ή υπογραφής σύμβασης υποθήκευσης. Το καλοκαίρι του 2014 (ενώ η έρευνα της Δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ ήταν σε εξέλιξη) ο κ. Μεταξάς αποχωρεί από το επενδυτικό σχήμα των δύο από τα τρία ακίνητα που μεταβιβάζονται πλέον σε άλλα σχήματα για τα οποία υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι ελέγχονται από τον ίδιο και συνεταίρους του.
3. Ουσιαστική ανάμειξη στις συναλλαγές έχει ο Αμερικανός δικηγόρος Andrew Steinvurzel ο οποίος είχε προσληφθεί από τον κ. Μεταξά στη θυγατρική της εταιρείας του στη Νέα Υόρκη και συνεργαζόταν στενά με τον κ. Παπασταύρου.
Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2012, όταν η λίστα Λαγκάρντ απεστάλη ξανά από τις γαλλικές Αρχές στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι είχε μόνο σχέση εξωτερικού δικηγόρου και όχι συνεταίρου του κ. Μεταξά ή διαχειριστή στο επενδυτικό fund που ήλεγχε τεράστια ποσά μέσω της HSBC Γενεύης και δεκάδων offshore σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους.
Ωστόσο, σειρά εγγράφων αποδεικνύει ότι ο κ. Παπασταύρου έχει ψευδορκήσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις offshore στις Βερμούδες, συνδικαιούχος εταιρικού λογαριασμού 5.390.000 σε άλλη offshore στις Παρθένους Νήσους και νομικός σύμβουλος σε άλλες εταιρείες του ομίλου παγκοσμίως. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: