Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ο Κυριακού, το ΕΣΡ, ο Σαμαράς κι οι απολύσεις: Η βρώμικη ιστορία που δεν ακούστηκε ποτέ…


Το ενημερωτικό ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 97.2 ξηλώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ακόμα πιο βολικός και πρόθυμος σύμμαχος της ντόπιας διαπλοκής ακόμα κι από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του ΑΝΤ1 και των μαζικών απολύσεων, που έκανε χαμογελώντας ο Δανός υπάλληλος Έρικ Χάνσεν.
Στις 29 Ιουνίου 2012 ουσιαστικά διαλύθηκε το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού και δυο ημέρες αργότερα, την 1η Ιουλίου, κλιμάκιο των απολυμένων μαζί με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Τρίμη και και άλλα μέλη της Ένωσης επισκέφθηκε το ΕΣΡ για να ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και για το νομικό ζήτημα που υπήρχε. Ως γνωστόν, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (μέχρι το 2014) που είχαν αδειοδοτηθεί ως ενημερωτικοί δεν μπορούσαν να μετατραπούν σε μουσικούς ούτε οι μουσικοί σε ενημερωτικούς. Αυτή η μεταβολή θεωρούνταν παράνομη και ως συνέπεια θα έπρεπε, βάσει του νόμου, να αφαιρεθεί η άδεια του σταθμού και να επιστραφεί στο κράτος!
Ο ΑΝΤ 97.2 όμως άλλαζε άρδην το τοπίο δίχως να υπολογίσει κανέναν. Απέλυσε τους δημοσιογράφους, μετέβαλε το πρόγραμμά του σε μουσικό και διαφήμισε, μάλιστα, την αλλαγή με κάθε επισημότητα.
Οι απολυμένοι και οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ είχαν στα γραφεία του ΕΣΡ συνάντηση με το μέλος του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης Λίνα Αλεξίου, η οποία είναι μητέρα της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στη συνάντηση κρατήθηκαν πρακτικά, ήταν παρών και γραμματέας του ΕΣΡ, και η κ. Αλεξίου αφού άκουσε τα καθέκαστα τόνισε την πρόθεση του ΕΣΡ να ασχοληθεί με το ζήτημα της αυθαίρετης και παράνομης μεταβολής του προγράμματος του ΑΝΤ972, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα μετονομάστηκε σε Easy 972. Φυσικά, όπως όλοι περίμεναν, το ΕΣΡ δεν ασχολήθηκε με το θέμα.
Ουδεμία κύρωση επιβλήθηκε στον Κυριακού για την μη προβλεπόμενη από το νόμο αλλαγή του προγράμματος.
Και η ΕΣΗΕΑ αδράνησε χαρακτηριστικά. Ουδέν έπραξε για να στηρίξει τον αγώνα των απολυμένων.
Όλοι έδειχναν να περιμένουν το… ιππικό. Δηλαδή, τον Αντώνη Σαμαρά που έκανε ένα ανεκτίμητο δώρο στους εργολάβους της ενημέρωσης. Τον Αύγουστο του 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψήφισε «μονόδρομη» αλλαγή των ενημερωτικών ραδιοφώνων σε μουσικά. Οι ενημερωτικοί μπορούν πλέον να δηλωθούν άπαξ ως μουσικοί, αλλά δεν ισχύει το αντίθετο! Οι μουσικοί δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενημερωτικούς. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα http://www.radiofono.gr/node/4445 «Πρόκειται για μια διάταξη αν και επιφανειακά φαίνεται παράλογη στην πραγματικότητα έχει και σκοπιμότητες: αφενός βοηθάει τους μεγαλοεκδότες να ξεφορτωθούν τον πολυέξοδο ενημερωτικό χαρακτήρα των συχνοτήτων τους, αφετέρου εμποδίζει την είσοδο νέων παιχτών στο ενημερωτικό ραδιόφωνο, αφού οι δηλωμένες ενημερωτικές συχνότητες εκλείπουν και είναι αδύνατο να δημιουργηθούν καινούριες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να συρρικνώσει τη ραδιοφωνική ενημέρωση».
Οπότε έχουμε και λέμε: Ο συνδυασμός των προσπαθειών ΕΣΡ, Λίνας Αλεξίου, ΕΣΗΕΑ και Αντώνη Σαμαρά ξέπλυνε την ενέργεια του Κυριακού ν’ αλλάξει χαρακτήρα στο ραδιόφωνό του και… νομιμοποίησε κατά πάσα έννοια τις απολύσεις των εργαζομένων του ANT1 97.2
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: