Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Υπάρχει σχέδιο για δραχμή, αλλά είναι μυστικό!


Του Δημήτρη Χρήστου
Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον πρωθυπουργό να απορρίψει τη συμφωνία και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, στη δραχμή! Χριστός και Παναγία, που θα έλεγε και η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά. Ένας σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα θα είχε το δικαίωμα, αν ήταν "σοβαρός", να του ζητήσει να παραιτηθεί αντί να αυτοεξευτελιστεί. Δεν είναι -όμως- εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι, μια τόσο κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας απόφαση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ληφθεί από το 36% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν όλο το 36% συμφωνούσε να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. 
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κατάφωρη υποτίμηση του κοινοβουλευτισμού, των κανόνων μιας δημοκρατικής χώρας και της νοημοσύνης μας. Οι αναφορές πως υπάρχει το Όχι του 61% στο δημοψήφισμα, το οποίο νομιμοποιεί τέτοια απόφαση, είναι έωλες και προκλητικές, καθώς η απάντηση Όχι αφορούσε, όπως αναγραφόταν και στα ψηφοδέλτια, την πρόταση Γιούνκερ. Ειλικρινά, περίμενα σοβαρότερη αντιμετώπιση και ανάλογα επιχειρήματα από πολιτικούς που θέλουν, έστω και χωρίς να μας ρωτήσουν, να σώσουν τον τόπο.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο υποτιθέμενος εγκέφαλος του σεναρίου της δραχμής Κ. Λαπαβίτσας δήλωσε με άνεση: «Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω του καλούς οπαδούς του μονόδρομου, αλλά αναλυτικός σχεδιασμός της εξόδου υπάρχει από καιρό. Η δημόσια κατάθεσή του είναι θέμα πολιτικό και θα γίνει όταν θα το επιλέξει (!) η πλευρά που εδώ και χρόνια επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου». Δηλαδή, θα ψηφίσουμε επιστροφή στη δραχμή, δηλαδή ασύνταχτη χρεοκοπία, χωρίς να ξέρουμε τον σχεδιασμό που παραμένει μυστικός, διότι η άλλη πλευρά δεν μας θεωρεί ώριμους ή έτοιμους να το μάθουμε τώρα;! Και μετά, θέλουμε οι Έλληνες πολίτες να εμπιστευτούν τη ζωή τους σε τέτοιας ωριμότητας και υπευθυνότητας πρόσωπα.

ΚΑΙ σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Λαπαβίτσας συνεχίζει: «η δημόσια κατάθεση των προτάσεων για την έξοδο δεν θα γίνει όμως στον χρόνο που θα επιλέξουν τα ΜΜΕ και το λόμπι των ευρωμανών (!), που πλέον έχουν χάσει κάθε μέτρο στη δημόσια συζήτηση και από τη δαιμονοποίηση πέρασαν στην ασύστολη κατασυκοφάντηση κάθε αναφοράς και προσπάθειας συζήτησης για το εθνικό νόμισμα». Παραδέχεται όμως ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει» μια «οικονομετρική αποτίμηση των επιπτώσεων και ίσως με ποσοτική μέτρηση του κόστους και του οφέλους». Ας σταματήσουμε εδώ.

ΟΠΩΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, "η αναγωγή τού τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάσηανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και το 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ, όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%". Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί αν συνεχίσουμε με ασύντακτη χρεοκοπία, καθώς, όπως ο ίδιος ο κ. Λαπαβίτσας έχει δηλώσει, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες προετοιμασίας για να περάσουμε ομαλά σε εθνικό νόμισμα; Και μέχρι τότε; Μέχρι τότε, θα έχουμε μεγάλη αναταραχή, δηλαδήθαυμάσια προεπαναστατική κατάσταση!

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κώστας Καλωνιάτης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην "Αυγή" στις 23-7-15 αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η επιλογή του Grexit υποτίθεται ότι γίνεται για να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους και να αναπτυχθεί εξαγωγικά η οικονομία μέσω δραστικής υποτίμησης της δραχμής. Αν δεν διαγράψεις το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, τότε οποιαδήποτε σημαντική δραχμική υποτίμηση θα διογκώσει αντίστοιχα και ανεπανόρθωτα το βάρος του χρέους, ακυρώνοντας κάθε αναπτυξιακή ώθηση. Όμως, μονομερής μαζική διαγραφή χρέους ισοδυναμεί με οικονομικό πόλεμο προς την Ε.Ε. και απομόνωση απ' αυτήν. Η έξοδος δεν θα είναι συναινετική, αλλά θα έχει ως βαρύτατο τίμημα την ετήσια απώλεια 9 δισ. ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων (5,5 δισ. από προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ., 1,6 δισ. από δάνεια ΕΤΕπ και 1,8 δισ. σε ξένες άμεσες επενδύσεις) και το σοκ απώλειας 11 δισ. περίπου από την παρεμπόδιση του 1/3 των εξαγωγών μας σε αγαθά και υπηρεσίες (μία τουριστική Οδηγία να εκδοθεί εις βάρος της Ελλάδας, αρκεί...). Μιλάμε, δηλαδή, για απώλειες κοντά στα 20 δισ. ετησίως, ή 12% του ΑΕΠ. Αν αυτό δεν είναι καταστροφή, τι είναι;"

ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ του ελληνικού λαού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν, ας μαζευτούν να σχηματίσουν πολιτικό φορέα, να ζητήσουν την έγκριση του ελληνικού λαού και μετά τα ξαναλέμε. Για την ώρα, το ύψιστο καθήκον μας, ως πολίτες που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να βγούμε από τις... κρυψώνες μας και στηρίξουμε την κυβέρνηση που απειλείται με πτώση από μέσα. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την ιστορική αλλαγή που συνετελέσθη στην Ελλάδα όπου έχουμε την πρώτη μετά τον πόλεμο αριστερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και οφείλει να αγωνιστεί με πάθος και φρόνηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τις σωτήριες, για την ελληνική κοινωνία, υπερβάσεις.

ΥΓ.: Όσοι επικαλούνται θέμα συνείδησης στην αντίθεσή τους με τη συμφωνία οφείλουν -πρώτα- να αναμετρηθούν με την ιδέα καταστροφής της πατρίδας τους και μετά να ζυγίσουν.

dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: