Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Τι θα κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

Δύσκολα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στελέχη που τον ακολουθούν καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Ένα βήμα πριν την οριστική διάσπαση φαίνεται πώς είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώνουν πώς
δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά «για να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου».
Στο Μέγαρο Μαξίμυ εκτιμούν πώς μετά την απόφαση του Eurogroup, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το «εσωτερικό» του κόμματός του, μιας και ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, παραδέχεται με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο» και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε».
Σε περίπτωση, όμως, που οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν δώσουν θετική ψήφο, για να περάσει αλώβητη η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζεται τις πλάτες μέρους της αντιπολίτευσης. Όμως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να παράσχει θετική ψήφο στην κυβέρνηση, κάτι που οδηγεί σε εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο.
Το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ανέκυψε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, για το τρίτο μνημόνιο. Η καταμέτρηση άφησε βαριά τραυματισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν.
Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δηλώνουν πως η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έχει κατάφωρα εκβιαστικό χαρακτήρα, που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘Αριστερή Πλατφόρμα’ δεν θέλουν να ‘ρίξουν’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου.
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλειφθούν και να ακυρωθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο, και να συμβάλουν «στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Τέλος, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αυταπάτες πως είναι πλέον εύκολο η κυβέρνηση να επιστρέψει στις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα θα κάνει ό,τι μπορεί μέχρι την ύστατη δυνατή στιγμή για θετικές εξελίξεις και αυτό διότι αν η κυβέρνηση ‘κλειδώσει’ ανεπίστρεπτα το μνημονιακό προσανατολισμό της, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για το λαό και τον τόπο, ενώ την ίδια θα την αναμένει η γενική κατακραυγή και σύντομα η κατάρρευση.
Πάντως δεν αποκλείεται κάποια στελέχη της πλατφόρμας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης καθώς δεν θέλουν να αποχωρήσουν αυτοί από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου αποτελούν ιδρυτικά στελέχη. Η πλειοψηφία όμως βλέπει ως μονόδρομο την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την απόφαση του Eurogroup, και συνεπακόλουθα και την μετατροπή της σε κομματικό φορέα.
Πηγή:  fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: