Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Νίκος Παππάς: «Ύβρις να μιλούν για κόστος οι καναλάρχες»

Ο Νίκος Παππάς  
 
Ο Νίκος Παππάς
“ Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ”
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς χαρακτήρισε ύβρη τον ισχυρισμό των καναλαρχών για το κόστος της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών την ώρα που ο υπόλοιπος ελληνικός λαός έχει «ματώσει»

«Ναι» στην διαβούλευση με όλους τους φορείς, αλλά δεν δεχόμαστε πιέσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Παππάς σε όσους ενδιαφέρονται να επαναδιεκδικήσουν τηλεοπτικές άδειες, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή».

Με μία σειρά παρεμβάσεων, από τις τηλεοπτικές άδειες και τους όρους λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρι τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ για την ψηφιακή μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος, το Διαδίκτυο και τα οπτικοακουστικά αρχεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων στον τομέα της Επικοινωνίας, τα οποία είχαν εγκαταλείψει στην τύχη τους εδώ και χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε μία συνέντευξή εφ όλης της ύλης στην εφημερίδα «η Αυγή» διατυπώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης, εξηγεί αμφισβητούμενες ρυθμίσεις, απαντάει στις επιθέσεις των επιχειρηματιών της τηλεόρασης και εξηγεί τη σκοπιμότητα για ένα νέο, υγιές, διαφανές, σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα αξιοποιεί τη νέα ψηφιακή τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το τηλεοπτικό τοπίο έχει ανάγκη από καθαρή ενημέρωση, ποιοτικό πρόγραμμα, πρέπει να δώσει χώρο στους νέους δημιουργούς και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών. Η τηλεόραση πρέπει να σταματήσει να είναι μέσο απομόνωσης και απραξίας. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος η δημόσια διαβούλευση, εξάλλου, για σχόλια και παρατηρήσεις από φορείς και ενώσεις θα είναι ανοικτή έως τις 24 Αυγούστου.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο βασικός σκοπός της ρύθμισης για τα ΜΜΕ που κατέθεσε η κυβέρνηση και αν πρόκειται για ένα «εκδικητικό» νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας κατέστησε σαφές ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση έρχεται να δώσει τέλος σε μια εσκεμμένα παρατεταμένη διατήρηση ενός άναρχου τοπίου στον χώρο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και να θεμελιώσει και νομικά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή». Όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς «το προϋπάρχον νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον από το 2007, με διαρκείς αναβολές που παρείχαν σωρεία τροπολογιών, δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Μάλιστα διευκρίνισε πως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν υπό το καθεστώς των ‘προσωρινών αδειών», το οποίο έχει κατακριθεί επανειλημμένως από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κυρίως από την κοινωνία. «Η τήρηση της νομιμότητας δεν μπορεί να μεταφράζεται ως «εκδίκηση». Γνωρίζετε άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης ή άλλη χώρα που να το διατηρεί επί 25ετία;» τόνισε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός με αφορμή τη δήλωση των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μαζί τους πριν τη δημοσίευση του νομοσχεδίου και ερωτηθείς αν έχει πρόθεση να συναντηθεί μαζί τους στο επόμενο διάστημα απάντησε:

«Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το νομικό πλαίσιο, ή μάλλον τη μη εφαρμογή του νόμου στο ζήτημα αυτό, διαρκεί επί δεκαετίες. Ο χώρος της δημόσιας διαβούλευσης είναι ήδη ανοιχτός, ο χρόνος επαρκής και η ίδια η κοινοβουλευτική διαδικασία επιβάλλει να ακούσουμε με προσοχή τις προτάσεις όλων. Ασφαλώς λοιπόν και θα συναντηθούμε και με την ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όργανα και ενώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, στην ερώτηση γιατί επελέγη η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών έναντι της μοριοδότησης που προβλεπόταν από την παλαιότερη ρύθμιση, ο κ. Παππάς τόνισε:

«Οι άδειες είναι δημόσιο αγαθό και η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία έχει ήδη διενεργηθεί στις άλλες χώρες της Ε.Ε., αποτελεί προϋπόθεση διαφάνειας και αντικειμενικής αξιολόγησης. Τυχόν μοριοδότηση είναι νομικά ασταθής, αφού προσκρούει στις διατάξεις περί ανταγωνισμού και σε συναφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ο κ. Παππάς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στα όσα υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας για το υψηλό, όπως χαρακτηρίζουν, κόστος συμμετοχής στη διαδικασίας αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ύβρη να διατυπώνονται τέτοιες κριτικές τη στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ματώσει.

«Το νομοσχέδιο είναι αυστηρό ως προς τα θέματα του μετοχικού κεφαλαίου, της τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και η εποχή της οικονομικής ασυδοσίας είναι παρελθόν. Οι υποψήφιες εταιρείες θα είναι υγιείς, το μετοχικό τους κεφάλαιο σταθερό και οι θέσεις εργασίας διασφαλισμένες. Έχουμε ακούσει το επιχείρημα για το δυσβάσταχτο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου και εξετάζουμε κυρίως το σκέλος που αφορά σταθμούς της Περιφέρειας. Θα πρέπει όμως να πω ότι αποτελεί ύβρη να διατυπώνονται τέτοιες κριτικές τη στιγμή που η κοινωνική πλειοψηφία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ματώσει» ανέφερε.

Παράλληλα, στην διατυπωθείσα πρόθεση των ιδιοκτητών να προσφύγουν στα δικαστήρια, ο κ. Παππάς έστειλε ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι δικαίωμα όλων και δεν αποτελεί μέσο πίεσης σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη ερώτηση με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα επιβάλει τη νομιμότητα στους σταθμούς και με αφορμή τόσο τις απολύσεις των εργαζομένων, όσο και μέσω της Digea, ρίχνοντας το σήμα του σταθμού SBC, παρά την αντίθετη εντολή του ΓΓ Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσου και την παρέμβαση του επιθεωρητή εργασίας, ο υπουργός Επικρατείας κατέστησε σαφές ότι η «νομιμότητα θα κυριαρχήσει και η Δικαιοσύνη θα κληθεί να ελέγξει τις ενέργειες όλων μας.

«Με κοινή μας ανακοίνωση με τον κ. Κατρούγκαλο επισημάναμε την υποχρέωση όλων να σεβαστούν τις εργοδοτικές υποχρεώσεις τους, τις υπάρχουσες αλλά και αυτές που θα προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο έγινε και με την επιστολή Κρέτσου. Τελικά, το δικαστήριο υποχρέωσε την Digea να ανεβάσει ξανά το σήμα του SBC. Η νομιμότητα θα κυριαρχήσει και η δικαιοσύνη θα κληθεί να ελέγξει τις ενέργειες όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης 20% επί του ύψος της διαφήμισης, ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, προβλέφθηκε από μνημονιακή διάταξη του 2010 και δεν εισπράχθηκε ποτέ, με τροπολογίες οι οποίες ανέβαλαν κάθε χρόνο την είσπραξή του. «Η τελευταία αναβολή δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετέφερε την είσπραξη του φόρου του 2015 για τις αρχές του 2016. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί σύγχυση με άλλη δική μας τροπολογία που μεταφέρει την εφαρμογή διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των διαφημιστικών εταιρειών εντός των τηλεοπτικών σταθμών για το τέλος του χρόνου και όχι για τον φόρο διαφήμισης. Συνεπώς, δεν υφίσταται καμία παράλειψη, πολλώ δε μάλλον πρόθεση. Απλώς αναμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την άμεση απόδοση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης».

Αναφερόμενος στα οφέλη των τηλεθεατών από τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο τηλεθεατής απαιτεί σεβασμό.

«Και είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό σταμάτησε να εμπιστεύεται την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης. Η έλλειψη αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, η προάσπιση πολιτικών θέσεων, και μάλιστα με όρους προπαγάνδας, είναι φαινόμενα που η κοινωνία καταδίκασε ηχηρά. Το τηλεοπτικό τοπίο έχει ανάγκη από καθαρή ενημέρωση, ποιοτικό πρόγραμμα, πρέπει να δώσει χώρο στους νέους δημιουργούς και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών. Η τηλεόραση πρέπει να σταματήσει να είναι μέσο απομόνωσης και απραξίας. Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, «καλύτερη τηλεόραση»».

Ο υπουργός Επικρατείας, στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που θα μπουν και στη λειτουργία του Ίντερνετ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στα μικρομάγαζα που ενθούν διάφορα μικροσυμφέροντα.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον χώρο του Ίντερνετ και των οπτικοακουστικών μέσων, απάντησε:

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε ανοίξει πλήρως τη βεντάλια των παρεμβάσεών μας. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά στον τομέα ανάπτυξης του οπτικοακουστικού κλάδου, της ψηφιακής τεχνολογίας και του ευρύτερου κλάδου της Επικοινωνίας. Γιατί η Μάλτα και η Κροατία μπορούν να φιλοξενούν κινηματογραφικές παραγωγές με υψηλή προστιθέμενη αξία από πλευράς εσόδων και απασχόλησης, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί; Πώς θα διορθώσουμε τις ατέλειες και τις παθογένειες του μιντιακού συστήματος στην Ελλάδα αν δεν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη και στο άναρχο περιβάλλον του Διαδικτύου; Στα κείμενα και στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ΜΜΕ τονίζεται συνεχώς η ανάγκη διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τόσο για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και για τον χώρο του Ίντερνετ. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην ανάγκη διαφύλαξης του οπτικοακουστικουστικού αποθέματος και της πολιτιστικής κληρονομίας με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες».

Για τα διάφορα μικροσυμφέροντα που ζουν παρασιτικά στο Ίντερνετ είπε τα ακόλουθα:

«Ο δεύτερος νόμος που καταθέσαμε στη διαβούλευση καθιερώνει ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης στον τομέα επίλυσης των θεμάτων της επικοινωνιακής διπλωματίας, της προβολής της χώρας στο εξωτερικό και της ρύθμισης του διαδικτυακού χώρου. Ο νόμος αυτός επιδιώκει την ταυτόχρονη εξοικονόμηση κόστους και την εξασφάλιση οφέλους μέσα από την ανάπτυξη διυπουργικών δομών και συνεργασιών. Τα παλαιότερα στεγανά των «μικρών μαγαζιών» ευνοούν μικροσυμφέροντα, ενώ βλάπτουν την ανάπτυξη και ενισχύουν τη γραφειοκρατία».

ΠΗΓΗ: enter4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: