Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Διάσπαση και εκλογές μετά το Μνημόνιο

Διάσπαση και εκλογές μετά το Μνημόνιο
Δραματικές προβλέπονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η απώλεια 43 βουλευτών κατά την ψηφοφορία έγκρισης του 3ου Μνημονίου στενεύουν δραματικά τα περιθώρια επιλογών από το Μαξίμου, ανοίγοντας ταυτόχρονα τους ασκούς του Αιόλου στο κόμμα. 
Οι αρχικές σκέψεις στο Μαξίμου να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τους θεσμούς δεν αναιρούνται, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Νewsbomb.gr ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία όπως όλα δείχνουν επισπεύδεται, παρά το γεγονός ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης ήταν οι εκλογές να γίνουν τέλος του Νοέμβρη. Τότε θα υπάρχει εξέλιξη στο θέμα - της ελάφρυνσης - του Χρέους, ενώ θα έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να σταθεροποιηθεί η οικονομία (χρηματοδοτηση τραπεζών) και να αναπνεύσει η αγορά που είδε το τζίρο τον τελευταίο μήνα να μειώνεται από 40% έως 70%.
Ωστόσο η ψηφοφορία στη Βουλή για το 3ο Μνημόνιο και οι δραματικές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.
Πρώτα αποχώρηση, μετά κόμμα....
Από την άλλη πλευρά, η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ουσιαστικά αναγγείλει την δημιουργία κόμματος και «τρέχει» να προλάβει για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτάχυνση των πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης και η οριστικοποίηση της έγκρισης της συμφωνίας από το Eurogroup την Παρασκευή, «σπρώχνουν» την Αριστερή Πλατφόρμα να πάρει άμεσες αποφάσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει ενιαία στάση στο εσωτερικό της. Σημαντικά στελέχη εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και προσπαθούν να αποτρέψουν μια άμεση διάσπαση.
Το «μέτωπο» Ζωή...
Στο άλλο σοβαρό μέτωπο αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η πρόεδρος της Βουλής διατηρεί ευρεία λαϊκή απήχηση, μεγαλύτερη ίσως και της Αριστερής Πλατφόρμας!
Στην περίπτωση προσφυγής στις κάλπες άμεσα η πρόεδρος της Βουλής, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι επαφές της με την "Αριστερή Πλατφόρμα" δεν οδηγούν απ'ότι φαίνεται σε άμεση συμπόρευση. Με αυτά τα δεδομένα, ίσως το επόμενο διάστημα να προχωρήσει ίσως και σε ανακοίνωση πολιτικής πρωτοβουλίας, αν δεν την προλάβουν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: