Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Προσφυγικό Θεσσαλονίκη Κόκκινο Θεσσαλονίκης Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για την φιλοξενία προσφύγων- Πετούν τη μπάλα στην εξέδρα οι “γαλάζιοι” Δήμαρχοι



Κατερίνα Μπακιρτζή-

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για την φιλοξενία προσφύγων αιτούντων άσυλο και υποψήφιων για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες πάνω σε ένα σχέδιο που συντάσσει η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβριο. 
 

Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη φιλοξενία ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων όμως αν οι εξελίξεις είναι δυσμενείς όσον αφορά τις πολιτικές των κρατών μελών της Ε.Ε για το κλείσιμο των συνόρων αλλά και αν συνεχιστεί η άρνηση εφαρμογής των από κοινού συμφωνηθέντων για την μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες δεν θα επαρκούν.
 
Σε αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την ανευθυνότητα με την οποία οι “γαλάζιοι” Δήμαρχοι από την αρχή της συζήτησης που ξεκίνησε με τις αυξημένες προσφυγικές ροές που περνούν από την Ειδομένη θέτουν προσκόμματα και δικαιολογίες προκειμένου να μην επωμιστούν κανένα μερίδιο στην -από ανθρωπιστικής αλλά και θεσμικής πλευράς- ευθύνη, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η στάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη.
 
Καθ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων τόσο στο δημόσιο λόγο όπως και στις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και της ΠΕΔΚΜ οι “γαλάζιοι” Δήμαρχοι επαναλαμβάνουν πως η διαχείριση του προσφυγικού είναι ζήτημα και ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και με αυτό τον τρόπο γυρίζουν σελίδα στη συζήτηση. Σε μία συζήτηση βέβαια που τόσο η ίδια η πραγματικότητα του δράματος κυνηγημένων ανθρώπων που πνίγονται στο Αιγαίο όσο και οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο που συντηρητικοποιείται θέτουν στην πρώτη γραμμή. 

 

Τις ενέργειες του Δήμου Θεσσαλονίκης στηρίζει και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Γιάννη Μουζάλα να δηλώνει προ δύο ημερών σε συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης πως οι δύο πλευρές συζητούν πιθανούς τρόπους αλληλοβοήθειας. Παράλληλα ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του προγράμματος Open  SocietyFoundaUon  για   την   κάλυψη   τους   κόστους   φιλοξενίας  μικρού   αριθμού   ευπαθών ατόμων (γυναίκες με παιδιά, έγκυοι, κ.λπ.) σε ξενοδοχεία για διάστημα έξι μηνών. Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο μαζικής εισροής προσφύγων στην περιοχή. 

 

Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας αφορά συνολική χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την δημιουργία 20.000 θέσεων για την στέγαση και σίτιση προσφύγων με διάρκεια δύο ετών για όλη τη χώρα. Όσον αφορά την στέγαση το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διαμονή των προσφύγων σε ξενοδοχεία είτε με voucher, είτε με leasing, την επιδότηση ενοικίου και προγράμματα αναδοχής. Σχετικά με τη σίτιση οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν επιταγές, τα λεγόμενα και “voucher”, με τα οποία θα μπορούν να τρώνε σε εστιατόρια της πόλης. Μέχρι σήμερα ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την κάλυψη περίπου των 15.000 θέσεων από Δήμους και ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα. 
Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αν πάρει την τελική έγκριση αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται με την χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που εκπονεί η ομάδα εργασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με ΜΚΟ αναμένεται να αφορά από μερικές εκατοντάδες έως και 2.000 θέσεις φιλοξενίας ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές ποιοι θα είναι τελικά οι Δήμοι και οι φορείς που θα συμμετάσχουν. Ήδη κάποιοι από τους όμορους Δήμους μεταξύ αυτών οι Δήμοι Νεάπολης- Συκεών, Θέρμης και Καλαμαριάς έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην υλοποίησή του. 

 

“Είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης αυτού του προγράμματος και αναζητούσαμε χρηματοδότηση. Ήρθε αυτή η πρόταση η οποία είναι στο ίδιο πλαίσιο, οπότε μόλις ολοκληρώσουμε την διαβούλευση και με τους άλλους φορείς, να δούμε ποιοι άλλοι Δήμοι θα συμμετέχουν και θα το υποβάλλουμε στην Ύπατη Αρμοστεία για έγκριση”, δήλωσε στο stokokkino.gr η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Ελεάννα Ιωαννίδου.

 

“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι από τους πιο καλά προετοιμασμένους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει γενικότερα καλή προετοιμασία, υπάρχει μεγάλη έλλειψη κονδυλίων αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι και νομίζουμε ότι θα πετύχουμε την πολιτική του Refugees Welcome”, επεσήμανε.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν έχουν δείξει ενδιαφέρον άλλοι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε πως “άλλοι τρεις Δήμοι έχουν δείξει ενδιαφέρον”.

 

“Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θέμα των προσφύγων για να κάνουν μικροπολιτική αλλά τους προσπερνούμε. Μου φαίνεται  αδιανόητο να γίνει μικροπολιτική και αντιπολίτευση μέσα από τους πρόσφυγες. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να μας ενώνουν”, τόνισε.

 

“Είναι αυτονόητα τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε και την κοινωνική ειρήνη”, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την κοινωνική ειρήνη στις πόλεις τους θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα προστρέξουν για να βρεθούν αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων διότι “όπως καταλαβαίνουμε όταν ο άλλος είναι εξαθλιωμένος στους δρόμους και πέφτει θύμα κυκλωμάτων πιο εύκολα και γενικότερα δημιουργεί μία εικόνα που δεν θα τους άρεσε”. 

 

“Οφείλουν με βάση τη δική τους λογική ακόμα πιο πολύ να προστρέξουν σε προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κρύψεις κάτω από το χαλί. Οι πρόσφυγες είναι σαν το νερό όπου βρουν δρόμο θα περάσουν και αν δεν φτάνουν οι δομές φιλοξενίας θα μείνουν στους δρόμους”, επεσήμανε.

 

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σ. Δανιηλίδης ο οποίος επεσήμανε πως ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. 

 

Ο κ. Δανιηλίδης υπογράμμισε πως υπάρχουν και γραφειοκρατικά ζητήματα και ζήτησε από την κυβέρνηση να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δυνατότητα στους Δήμους να χρησιμοποιούν χρήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χωρίς το φόβο να μείνουν έκθετοι όταν αυτές οι δαπάνες δεν θα εγκριθούν τελικά από το ελεγκτικό συνέδριο.

 

Επιπλέον επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση του για την παραχώρηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαίο ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση και της περίπτωσης όπου θα ενταθεί η προσφυγική κρίση. 

 

Τέλος ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να προσέλθει σε συνάντηση και με τους Δημάρχους των όμορων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος ενώ επεσήμανε πως έχει πάρει πρωτοβουλίες για την αναζήτηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με Έλληνες αιρετούς σε Δήμους του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: