Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Διαλύονται το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι της διαπλοκής

Η Φώφη και ο Σταύρος  
Η Φώφη και ο Σταύρος
 
“ Βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων προσχωρούν στην αντικοινωνική ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ”
Σαν έτοιμοι από καιρό, χωρίς να αφήσουν να χαθεί χρόνος, συγκεκριμένοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι άρχισαν τον χορό των "φυγόκεντρων" κινήσεων.

Από τον Γρηγοράκο έως τον Θεοχάρη και τη Λυμπεράκη οι κινήσεις ήταν αναμενόμενες. Απλώς επισημοποιούν τα διαλυτικά φαινόμενα σε δύο κόμματα που έτσι κι αλλιώς ήταν σε κρίση.

Από τους ίδιους τους ψηφοφόρους καταρχάς, που τους έδωσαν μικρά ποσοστά στην κάλπη, περιθωριοποιώντας τα πολιτικά.

Το Ποτάμι έδειχνε από τις... πηγές του, όταν πριν από 23 μήνες εμφανιζόταν στο πολιτικό σκηνικό, ότι είχε συγκεκριμένο... δέλτα που θα καταλήξει.

Από τις επιλογές των προσώπων που το στελέχωσαν έως τις θέσεις που πήρε κατά καιρούς, όλοι ήξεραν. Κανείς δεν πέφτει τώρα από τα σύννεφα που φλερτάρει με τη νεοφιλελεύθερη επιλογή που έκαναν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στην εσωκομματική κάλπη.

Ήταν και είναι προς τη δεξιά πλευρά. Το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα πάνε επίσημα και με τη βούλα ή θα πάνε ένας-ένας.

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, τα διαλυτικά φαινόμενα που σηματοδοτεί η αποπομπή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επίσης δεν εμπίπτουν στη σφαίρα της έκπληξης.

Το μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Ελιά, Δημοκρατική Συμπαράταξη ή όπως αλλιώς θα αποφασίσει να λέγεται) είχε πάρει συγκεκριμένη στρατηγική θέση στο πολιτικό σκηνικό από τον Ιούνιο του 2012, όταν επέλεξε Δεξιά-Σαμαρά.

Η αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη ήταν έκδηλη. Η στάση της Φώφης Γεννηματά, "άβυσσος με τη Ν.Δ., άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε μέσα σε λίγες ώρες. Η δήλωση του Λ. Γρηγοράκου ήταν η κορυφή του παγόβουνου και όλοι γνώριζαν το μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι η άβυσσος που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη, όταν ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει πάρει καμία διαφορετική θέση από αυτή που ακολουθούσε ως υπουργός Εσωτερικών (με υφυπουργό την "πράσινη" Ε. Χριστοφιλοπούλου) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Β. Βενιζέλου;

Τα "Αντώνη μου" και "Βαγγέλη μου" της προηγούμενης διετίας έχουν ένα τίμημα.

Το θέμα με το ΠΑΣΟΚ, τώρα που οι απουσιολόγοι θα μετρήσουν παρουσίες και θα αναμετρηθούν με το παρελθόν τους, είναι ότι με τη στάση που κράτησαν όλα τα τελευταία χρόνια (από τις οικουμενικές λύσεις έως τον ευρωπαϊκό πόλο, πάντα με τη Ν.Δ.) τους χωρίζει άβυσσος με τα αριστερά κινήματα, τη σοσιαλδημοκρατία και την Κεντροαριστερά εν γένει και σε όλη την Ευρώπη.
Ήρθε η ώρα να επιλέξουν.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: