Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους από τη συλλογή για κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό, λένε κυβερνητικές πηγές

KYBERNISI



Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής, χωρίς συμβιβασμούς και εξαιρέσεις και με θεσμική ασπίδα την τροπολογία Παπαγγελόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, είναι η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση».

«Κάποιοι ανησυχούν με τις εξελίξεις και το εκδηλώνουν»

«Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη συγκέντρωση στοιχείων για κεφάλαια που έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Φαίνεται ότι πολλοί ανησυχούν με τις εξελίξεις, αλλά κάποιοι το εκδηλώνουν κιόλας», είναι το αιχμηρό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι «επώνυμα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά -και μάλιστα πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό- δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους στα κοινωνικά μέσα» για την ελεγκτική διαδικασία, καθώς μιλούν για «λίστες με προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών», τα οποία η κυβέρνηση «αγόρασε» από έναν «καταδικασμένο», παραβιάζοντας το «συνταγματικά κατοχυρωμένο ελεύθερο των συναλλαγών». «Είναι τα σχόλια των ίδιων προσώπων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφθασαν να κάνουν λόγο και για «πολίτες που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό» και οι οποίοι πρόκειται να «ριχτούν βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης».

«Θα εφαρμοστούν οι νόμοι»

«Να, λοιπόν, γιατί επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα στικάκια με τις λίστες χάνονταν στα συρτάρια. Δυστυχώς, αυτό, πλέον, τελειώνει: η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, και όποιος έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και που τα βρήκε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «αυτή τη φορά οι νόμοι θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, όπως εφαρμόζονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η τροπολογία Παπαγγελόπουλου

Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών», διότι προβλέπει τη «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

«Αίρεται έτσι ένα νομικό εμπόδιο που καθιστούσε αδύνατη την διερεύνηση τέτοιων αποδεικτικών μέσων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσιανί κ.λπ.), και ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά δε την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, με την οποία διατύπωσαν επιφυλάξεις στην τροπολογία Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικότητα», «ειδική δικονομική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες» και για μια διάταξη που «φωτογραφίζει συγκεκριμένη υπό διερεύνηση υπόθεση», η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ανακοίνωση αυτή -που προφανώς θεωρεί ήσσονος σημασίας την αναγκαιότητα να εντοπιστούν οι διαδρομές της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, όπως έγινε σε άλλες χώρες- προκάλεσε:

- Την παραίτηση πέντε εκ των εννέα μελών του ΔΣ της «Ένωσης Εισαγγελέων», αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν πρωτοβουλία της μειοψηφίας,

- Την ανακοίνωση 12 εκ των 15 μελών του ΔΣ της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», με την οποία τάσσονται υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου,

- Την προσωπική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο».

Όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν κυβερνητικές πηγές, την κυβερνητική αποφασιστικότητα να φτάσει μέχρι τέλους η διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως απαιτεί άλλωστε και το κοινό αίσθημα, συνοψίζει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: