Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο ESM δίνει την λύση για την Ελλάδα και ο Σόιμπλε ζορίζεται: Αυτό που δεν έκαναν το 2010 οι επίορκοι, πρέπει να γίνει τώρα.

Για «πιθανή» διαβούλευση για το ελληνικό χρέος μετά την αξιολόγηση έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δια της εκπροσώπου. «Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
«Έως τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» τόνισε το στέλεχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα «φρέσκο» χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.
«Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα» διεμήνυσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή.
Στο ίδιο μήκος κύματος για το χρέος εμφανίστηκε όμως σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, και o επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρένγκλινγκ. Ο Ρέγκλινγκ διεμήνυσε πως «η ελάφρυνση του χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε δε ότι «ευνοϊκοί όροι προσφέρουν ήδη στην Ελλάδα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επί πολλά χρόνια, και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα από οικονομική άποψη».
«Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς περιόδου χάριτος κάθε νέα ελάφρυνση θα επηρεάσει τις ελληνικές πληρωμές του χρέους κυρίως μετά το 2022» παρατήρησε ο επικεφαλής του ESM.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: