Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Σε πολύ καλό κλίμα η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό




Ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν εποικοδομητική και στην οποία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημέρωσε για την πρόταση της κυβέρνησης στους Θεσμούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου» δήλωσε μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΟ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Σε προσπάθεια να καθησυχάσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις τους για το ασφαλιστικό στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Οι βουλευτές εστίασαν κυρίως στις μεγάλες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που φθάνουν και στο 38% για να λάβουν από τον υπουργό τη δέσμευση ότι αυτές οι εισφορές θα μειωθούν κατά 7%.
Παράλληλα βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να ορίσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης με τον κ. Κατρούγκαλο να τους ρωτά για τις δικές τους κόκκινες γραμμές.
Πρόσθεσε ότι «αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια».
«Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών» ανέφερε η κ. Θεοπεφτάτου.
Στην δήλωσή της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η επιδίωξη μας είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών".
Η κ Θεοπεφτάτου τονίζει ότι βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα επιτυγχάνεται με:
-Επιστροφή της Οικονομίας σε ανάπτυξη
-Αποκλιμάκωση της ανεργίας
-Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.
Καταλήγει στην δήλωσή της αναφέροντας «η κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων».
Σύμφωνα με πηγές, η τρίωρη και πλέον συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ στην διάρκεια της συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα, μεταφέρθηκαν ανησυχίες και προτάσεις των επαγγελματικών ενώσεων, ενώ η κυβέρνηση αναμένει και την απάντηση των Θεσμών στην πρότασή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: