Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η κίνηση ματ της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς

“ 
Η κίνηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά ”
Κλιμακώνει την πίεση στη ΝΔ η κυβέρνηση και την καλεί να αποδείξει αν, στο θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, το πραγματικό ενδιαφέρον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η ρύθμιση του τοπίου των ιδιωτικών καναλιών που λειτουργούν επί 25ετία με προσωρινές άδειες ή η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, αφού η ΝΔ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία διεύρυνσης του αριθμού των μελών του ΕΣΡ, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μια κίνηση καλής θέλησης και δεσμεύεται να αποφασίσει η Βουλή –και όχι ο υπουργός, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τέλη Οκτωβρίου- για τον αριθμό των αδειών. Κατόπιν τούτου, αίρεται και το τελευταίο επιχείρημα που επικαλείτο η ΝΔ προκειμένου να μην συναινέσει στον ορισμό μελών του ΕΣΡ (το οποίο έχει επιφορτισθεί με τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού), περί δήθεν υπερεξουσιών του αρμόδιου υπουργού.

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως τονίζεται, θα καταδειχθεί κατά πόσον η ΝΔ χρησιμοποιεί κατ’ επίφαση το επιχείρημα ότι –δήθεν- η αγορά χωράει άπειρα κανάλια, έναντι της απόφασης της κυβέρνησης να ρυθμίσει την αγορά ώστε τα κανάλια που θα λειτουργούν να είναι βιώσιμα και άρα περιορισμένου αριθμού (δεδομένης και της -λόγω κρίσης- κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων), ώστε να επιβιώνουν με βάση το παραγόμενο προϊόν τους και όχι συντηρώντας το «τρίγωνο της διαπλοκής» κανάλια-πολιτικοί-τράπεζες.

«Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση γύρω από την αναγκαιότητα διεξαγωγής διαγωνισμού για την απόδοσή τους.

Δυστυχώς η ΝΔ δεν συμφώνησε και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια».

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η ΝΔ κωλυσιεργεί στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρόλο που η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ.

Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών.

Καλείται σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης δηλώνω το εξής.

Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: