Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πόσο «Τσαρλατανί» είσαι;

Πόσο «Τσαρλατανί» είσαι;

της Μαριάννας Τζιαντζή

Πόσο Ευρωπαίος είσαι; Ή μάλλον πόσο Τσαρλατανί είσαι (σύμφωνα με το εύστοχο λογοπαίγνιο του Γιάννη Ιωάννου). Το τρέχον κριτήριο της ευρωπαϊκότητας είναι η ηχηρότητα, η θεατρικότητα του θρήνου για τους νεκρούς της εγκληματικής επίθεσης στο Παρίσι, όπως και της καταδίκης όχι απλώς του ισλαμικού φονταμενταλισμού αλλά του ίδιου του ισλαμισμού. Όχι της χρήσης του ισλαμισμού, της πολιτικής του εκμετάλλευσης, αλλά της ίδιας της ύπαρξής του.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Σαμαράς με φόντο το φράχτη του Έβρου, οι Έλληνες κινδυνεύουν από την παροχή ιθαγένειας και νοσοκομειακής περίθαλψης στους «λαθρομετανάστες». Την ίδια μέρα της επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας ο πρωθυπουργός είπε ότι στο Παρίσι γίνεται μακελειό κι εδώ κάποιοι προσκαλούν κι άλλους μετανάστες και υπόσχονται ιθαγένεια. Φαίνεται ότι μόνον οι μετανάστες που ψοφάνε σαν τα σκυλιά, όπως ο 30χρονος Σύρος που το τετράχρονο κοριτσάκι του έμεινε δέκα ώρες πλάι στο παγωμένο πτώμα, οι μετανάστες που οι γυναίκες τους δεν μπορούν να γεννήσουν σε δημόσιο μαιευτήριο είναι ακίνδυνοι. Ποιος ξέρει αν οι αδελφοί Σουασί δεν είχαν γαλλική ιθαγένεια, αν τα γαλλικά νοσοκομεία τούς έκλειναν την πόρτα, να μην έφταναν εκεί που έφτασαν.


Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου


Από την άλλη, είναι τουλάχιστον γελοίο όλοι αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν νομιμοποιήσει τη λογοκρισία (και την αυτολογοκρισία) στη σάτιρα να εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των ιδεωδών του Διαφωτισμού και της ελευθερίας της έκφρασης. Ακόμα και τηλεφωνήματα γίνονται από αρχηγούς κομμάτων σε διευθυντές μεγάλων εφημερίδων με την «παράκληση» ή σύσταση ο σκιτσογράφος να μην τους απεικονίζει τόσο κοντούς ή τόσο κοιλαράδες ή τόσο κακάσχημους. Επανειλημμένα το ΕΣΡ, που η σύνθεσή του καθορίζεται από τα κόμματα της Βουλής, έχει επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα σε κανάλια και ραδιόφωνα επειδή κάποιες σατιρικές εκπομπές, π.χ. η Ελληνοφρένεια, έγιναν λιγάκι «σαρλί». Αναρίθμητες επικρίσεις έχει δεχτεί ο Λάκης Λαζόπουλος όχι για την αισθητική της εκπομπής του, αλλά γιατί κάνει προπαγάνδα – ένα προνόμιο που πρέπει να το έχουν μόνο οι Πρετεντέρηδες.
Κάλπικος ενόψει της κάλπης αλλά και κίβδηλος είναι αυτός ο ξαφνικός έρωτας της πολιτικής εξουσίας για την ελευθεροτυπία. Είμαστε σαρλί, οκέι, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας.
Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να το πάρουν χαμπάρι κάποιοι, ότι εάν το ένα
άκρο είναι η μεταναστοφοβία το άλλο άκρο είναι η
μεταναστολαγνεία.
Σ' αυτό τον τόπο δεν ταιριάζει κανένα από τά δύο.
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες αλλά ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αυτή η χώρα.
Οποιος δεν το καταλάβει αυτό είναι χαμένος από χέρι.

Ανώνυμος είπε...

...... Από εκεί που μας πήγαιναν για χρεοκοπία σήμερα οι Financial Times προχωρούν σε πλήρη αποδοχή των θέσεων Α.Τσίπρα, και υποστηρίζουν ότι ......
Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν (;;;), ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΘA KEPΔIΣOYN τις Eκλογές, οι Ευρωπαίοι "Πιστωτές" (;;;) ΘA HTAN συνετό να του Προσφέρουν ως δημοκρατικά Eκλεγμένου Hγέτη της Ελλάδας, κάποια ..... KAPOTA !!!


NA ΞEPOYN OΛOI TOYΣ:

1. AYTOI ΔEN EITAN (FT-ΓEPMANOΦΩNH EKΔΩΣH) ΠOY ΠPOEKΛOΓIKA TO 2012 MAZI ME THN Bild, ΠPΩTOΣEΛIΔA EΓPAΦAN ΣTA ... EΛΛHNIKA (!!!) ΣTHN .... ΓEPMANIA (!!!), ΓIA ΠIO ΛOΓO ΔEN ΠPEΠEI OI EΛΛHNEΣ NA EKΛEΞOYN TON A.T. KAI TON ΣYPIZA ;;; REMEBER !!!!!

2. ".... O Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΘA KEPΔIΣOYN τις Eκλογές, οι Ευρωπαίοι "Πιστωτές" (;;;) ΘA HTAN ΣYNETO να του Προσφέρουν ως Δημοκρατικά Eκλεγμένου Hγέτη της Ελλάδας, κάποια ..... KAPOTA !!!!" AΠEIΛOYN KAI KOPOIΔEYOYN TA TOMAPIA !!! AΣ ΞEPOYN, AΣ ΓNΩPIZOYN: ΓH KAI YΔΩP ΘA ΠPOΣΦEPOYN OΛOI ANAΔPOMIKA, ΣTHN ΠPΩTH ΠPAΓMATIKH(A) EΛΛHNIKH KYBEPNHΣH !!!


YΠOΓPAΦH:


O AYPIANOΣ YΠ.EΞ. THΣ XΩPAΣ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ εσυ πο..ανα που θα διανεμεις ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ? κρεββατι σου ειναι η Ελλαδα? μαστιγωμα και στην θαλασσα στους απλυτους ισλαμοφασιστες. τον πουλο συριζοαλητες