Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κέρδη για το χρέος

MYTH OF EUROPA


Μία σειρά θετικότερων μηνυμάτων σχετικά με την διαπραγμάτευση καταγράφει η Αθήνα, την ώρα που η Βουλή ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση περιμένει από το Eurogroup της 24 Μαΐου «κάτι θετικό» για το χρέος που θα έχει άμεση εφαρμογή, και ιδανικά θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμισή του. Η δε πρόταση του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος ως το 2040 θα είναι στο τραπέζι του διαλόγου.

Την ίδια ώρα, αγορές και πολιτικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι μετά την αξιολόγηση αλλάζει σελίδα η οικονομία όπως η Bank of America, ο Γιούνκερ, ο Αμερικανός Λιου και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις της BofA του κλίματος στις αγορές πέραν του Ατλαντικού. Εκτός του ότι εκτιμά ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 προβλέπει:
Α) Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες
Β) Τα capital controls θα καταργηθούν σταδιακά
Γ) Θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους
Δ) Τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετάσχουν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Οι προβλέψεις της BofA μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αλλά «κουμπώνουν» και με τις δηλώσεις Γιούνκερ στην Le Monde, όπως και με τα αποτελέσματα της συνάντησης Ντάισελμπλουμ – Λιου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018. «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «έχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων».
Ο δε Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιαπωνία εκτίμησε ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους της χώρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου». Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί (ουσιαστικά υπέρ των ελληνικών θέσεων) λέγοντας πως όσοι τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους προκαταβολικά, έχουν μετριάσει την στάση τους και εκείνοι που δήλωναν ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση, έχουν επίσης μεταβάλει τις θέσεις τους "ελαφρώς", βοηθώντας ώστε να καλυφθεί το κενό στις συνομιλίες.
«Φέτος ή τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού πακέτου δανείων για την Ελλάδα», είπε ο Ντάισελμπλουμ ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους: «έχουμε σειρά επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε σε σχέση με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια».
 |  Κώστας Πουλακίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: