Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Eurogroup: Σε δύο υποδόσεις «σπάει» η δόση

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το Eurogroup καταλήγει στην καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το Φθινόπωρο).
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Παράλληλα, σε θετικό δρόμο φαίνονται να βρίσκονται και οι συζητήσεις για τον «οδικό» χάρτη του χρέους, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, στην τελική απόφαση του Eurogroup δεν θα υπάρχει αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.
Προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις των δόσεων είναι η τήρηση από την Ελλάδα όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν καταγραφεί και αφορούν κυρίως το πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο δεν θεωρούνται εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την χορήγηση των δανείων.
Σχετικά με τις εκκρεμότητες αυτές, οι θεσμοί άσκησαν πιέσεις στην Αθήνα για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, καθώς εκτιμάται ότι η αξιοποίησή του θα στείλει θετικά μηνύματα σε ξένους επενδυτές και στις αγορές.
Όσον αφορά το χρέος, το βέβαιο είναι πως η ελάφρυνση θα γίνει σε τρεις χρονικές περιόδου, οι οποίες προβλέπουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Οι συζητήσεις εστιάζονται πλέον στη χρονική σειρά, δηλαδή ποια μέτρα θα ληφθούν τώρα και ποια στις επόμενες δύο φάσεις.
Με στόχο την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από την πλευρά των Ευρωπαίων φέρονται να έγιναν υποχωρήσεις στο θέμα του χρέους, χωρίς ωστόσο να πηγαίνουν τόσο μακριά όσο επιθυμούσε το Ταμείο.
Δημοσίευση σχολίου