Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Reuters: Η ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα «τις επόμενες εβδομάδες»


FIVE EUROS BANKNOTES


Στην επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (waiver) αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «τις επόμενες εβδομάδες» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναφέρουν τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Η ΕΚT θα επαναφέρει το waiver στις επόμενες εβδομάδες... μπορεί και την επόμενη εβδομάδα», είπε ένας από τους τραπεζίτες.
Μία τέτοιου είδους κίνηση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με φθηνότερο κόστος έναντι του μηχανισμού ELA.
«Αυτό θα εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ σε τόκους στις ελληνικές τράπεζες και άλλα 300 περίπου εκατ., εάν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ», είπε ο δεύτερος τραπεζίτης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Φρανκφούρτη, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ΕΚΤ είχε σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2015.
Την ίδια στιγμή, πηγές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξηγούν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Ειδικότερα, αναφέρουν, όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς». Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: