Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Εντολή Μέρκελ σε Σόιμπλε να «κλείσει» το θέμα της εκταμμίευσης στο επόμενο Eurogroup


MERKEL SCHAUBLE


Την εντολή να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα με τους δικούς της όρους, έλαβε από την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δε η επισήμανση στο ρεπορτάζ πως «Ακόμα και οι πιο ισχυροί υπουργοί πρέπει να λυγίσουν όταν η αρχηγός του κόμματος το θέλει».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Η εντολή της Μέρκελ - η ελληνική υποχρέωση του Σόιμπλε», η κυρία Μέρκελ θέλει μέχρι τη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία την ερχόμενη εβδομάδα να έχει λυθεί η διαμάχη για την Ελλάδα.
«Δεν θέλει να ακούσει άλλες νουθεσίες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλει Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, η οποία θα ήταν απαραίτητη αν δεν υπάρξει συμφωνία», επισημαίνει η εφημερίδα και τονίζει ότι, επιπλέον, η Καγκελάριος χρειάζεται μια συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (με τα θέματα της AfD, των προσφύγων και τελευταία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.
«Για αυτό ο Σόιμπλε πρέπει την Τρίτη (στο Eurogroup) να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει η συντάκτρια και μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης: «Όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ δεν τελικά θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κ.Ο. ενώπιον μιας κρίσης αντοχής». Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε, τονίζεται.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, τα προγράμματα στο ΔΝΤ δεν αποφασίζονται από οικονομολόγους ούτε από την Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τα κράτη-μέλη του Ταμείου. Η πλειοψηφία βρίσκεται, εάν ενωθούν, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.
«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία», αναφέρεται και επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει προετοιμάσει το έδαφος για αυτό καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 των υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συνομιλία ήταν εμπιστευτική, αλλά μετά δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος». 
   |  Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια: