Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ν. Βούτσης: Η Αριστερά δοκιμάζεται στα πάρα πολύ δύσκολα (Video)



Κατερίνα Μπρέγιαννη
"Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα στα πάρα πολύ δύσκολα" δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στο ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι "κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και μπαίνουμε αποφασιστικά σε ένα κύκλο διακυβέρνησης".




Η συμφωνία στο Eurogroup δίνει περιθώρια ελιγμών και πρέπει να τα ασκήσουμε με αποφασιστικότητα διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η διεθνή κατάσταση θα επηρεάσει τις εξελίξεις με θετικό, ή αρνητικό πρόσημο πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης τονίζοντας ότι πλέον συμμετέχουμε "σε μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι προηγούμενα, στο γίγνεσθαι. Δεν είσαι πλέον στην άκρη", "δίνονται δυνατότητες".
Ωστόσο υποστήριξε ότι «δύσκολα» παλεύεται η κατάσταση από την Αριστερά, αλλά εν γνώσει αυτής της συμφωνίας, ο κόσμος την επέλεξε στις εκλογές να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Τόνισε επίσης ότι η συζήτηση γίνεται πλέον πενηνταράκια, αλλά στους τίτλους της ήταν γνωστή και έγινε από ένα μεγάλο τμήμα του λαού, η επιλογή, τη δύσκολη κατάσταση για τη χώρα να τη διαχειριστεί ένα κομμάτι της Αριστεράς. «Δεν πήγαμε στην εξέδρα, ούτε στην επιλογή της δραχμής» που πήγαν πολλοί με αυτή την επιλογή και δοκιμάστηκαν σε εκλογές, αλλά δεν έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο, από τον ελληνικό λαό.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια να ασκούμαι και άλλες πολιτικές, και εργαζόμαστε για να τα διευρύνουμε. Υπάρχει η διαδικασία να διαμορφώνεται και ένα πρόγραμμα με θετικό προφίλ και πρόσημο και έφερε ως παράδειγμα ότι δεν τέθηκε υπό αίρεση το ότι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών.

Δεν πρόκειται για ταμείο εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας - Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Αναφορικά με το Ταμείο αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται για ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Βρίσκεται στα πλαίσια της Ε.Ε. και θα είναι υπό σαφέστατο δημόσιο και εθνικό έλεγχο. "Θα κρατηθεί το 51% του ελληνικού δημοσίου και δεν θα δοθεί και το μάνατζμεντ".
Ενώ για το ΦΠΑ στα νησιά σημειώνοντας την επιμονή των δανειστών στο θέμα αυτό δήλωσε ότι πρόκειται για ένα "πολύ προβληματικό το μέτρο, στα όρια της αντισυνταγματικότητας" καθώς η νησιωτικότητα έχει αναγνωρισθεί και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.
Τα προβλήματα αυτά θα αρθούν συν τω χρόνω καθώς η οικονομία θα αρχίσει να πηγαίνει καλά είπε προσθέτοντας ότι μέσα από την είσοδο στις αγορές, το στοίχημα είναι να πάει πολύ καλύτερα η οικονομία ώστε να εξισορροπούνται τα αρνητικά σημεία.
Τέλος εξήγησε τα προβλήματα στο νομοθετικά έργο και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται με ευθύνη της τρόικα. "Υπάρχει ένα είδος επιτροπείας και στη νομοθετική διαδικασία που θέτουν ζήτημα Δημοκρατίας και κυριαρχίας στη χώρα", "Έχει γίνει μια προσπάθεια με πειραματόζωο τη χώρα μας να περάσει σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή να μπουν κόφτες και επιτηρήσεις εφ' όλης της ύλης χωρίς να προχωράει η σύγκλιση της Ε.Ε. παρά μόνο στα κακά".
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε τέλος ότι πρόκειται για "μια επιτροπεία και θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να αρθεί.".

Δεν υπάρχουν σχόλια: