Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Πώς να κατασκευάσετε μια είδηση ή, η λασπόσουπα της ημέρας



του Νίκου Μωραΐτη*

Στη βιομηχανία της Διαπλοκής εργάζονται νυχθημερόν, παράγοντας "ειδήσεις" σε τέσσερα απλά βήματα. Και κάπως έτσι, ο προστάτης πάντων των σκανδάλων Κυριάκος γίνεται τιμητής της αξιοκρατίας.
Το παιχνίδι είναι πολύ απλό. Και καθημερινά το ίδιο.

Βήμα 1ο:


Το πρωί το Πρώτο Θέμα κατασκευάζει μία είδηση ή διαστρεβλώνει μία δήλωση.

Λέει, για παράδειγμα, ο Κατρούγκαλος "Τα μνημόνια είναι πολιτικές Πινοσέτ"; Γράφει το site της προπαγάνδας: Γιώργος Κατρούγκαλος: "Αυτά που ψηφίζουμε είναι πολιτικές Πινοσέτ".
Ψάχνει τρόπο ο Φίλης για να περάσουν από εξετάσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι με μη νομιμοποιημένα πτυχία, που διόρισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ; "Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τα πλαστά πτυχία" γράφει το site.

Βήμα 2ο:


Το Twitter και το Facebook παίρνουν τη λάσπη του Πρώτου Θέματος και την βάζουν μπροστά στον ανεμιστήρα του Διαδικτύου. 

Όλοι – από αφελείς απολιτίκ χρήστες που χαύουν ό,τι διαβάσουν μέχρι επώνυμους Μουρούτηδες και ανώνυμα φασιστοειδή – αναπαράγουν την κατασκευή. Το σχετικό hashtag πιάνει κορυφή, τα ραδιόφωνα -δικαίως- αρχίζουν και ρωτούν τους πολιτικούς, το θέμα έχει ήδη κατασκευαστεί.

Βήμα 3ο:


Το βράδυ, οι ειδήσεις των καναλιών, με νέα ναυαρχίδα τον ΣΚΑΪ, κάνουν ρεπορτάζ όλη τη λασπόσουπα της ημέρας:
από τις βρομιές του Πρώτου Θέματος μέχρι το "τι έγραψε το Twitter" και τι είπαν οι ΑδώνιδεςΜε γλαφυρό τρόπο, ειρωνικό σπικάζ και αντιπολιτευτικό πάθος.

Βήμα 4ο:

Οι εφημερίδες της διαπλοκής έρχονται και κάνουν πρώτο θέμα τους τη χθεσινή λάσπη του Πρώτου Θέματος, το οποίο φυσικά επανέρχεται με δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Κυριάκου.

Δεν είδατε τι ωραία που τα κατάφεραν στη διάταξη με τις off shore; 
Πήραν την εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία και έκαναν τον Κυριάκο, τον προστάτη του Παπασταύρου και πάντων των σκανδάλων, θεματοφύλακα της αξιοκρατίας!
Μαγκιά της εφημερίδας και το ομώνυμου site που κατάφερε να γίνει βιομηχανία παραγωγής πλαστών ειδήσεων για λογαριασμό της ΝΔ. Είναι πάντα φανερό του πού κομίζει και πού χρωστά. 
Η κυβέρνηση όμως τι κάνει; 
Πιστεύει ότι μία ανακοίνωση ή μία διαρροή από το Μαξίμου αρκεί απέναντι σε μία τέτοια λαίλαπα; 
...και τελικά ΚΑΙ στο STUDIO 3 της ΕΡΤ !!!
Κοιμούνται; Δεν τους νοιάζει; Ή πιστεύουν ότι… η αλήθεια θα λάμψει έτσι κι αλλιώς; Ας ξέρουν λοιπόν ότι η αλήθεια δεν λάμπει εύκολα μέσα σε τέτοιο βούρκο
Και το μόνο που μένει στο τέλος της ημέρας είναι μια χούφτα άνθρωποι που διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, αντιλαμβάνονται το παιχνίδι και νιώθουν μόνοι. Πιο μόνοι από ποτέ.


πηγή altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: