Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τσίπρας - Πούτιν: Στρατηγική επιδίωξη να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο


Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, ως επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία «στρατηγική επιλογή».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αιχμή τις επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα.
Στον τομέα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν το κρύβουμε ότι έχουμε φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Με ξεκάθαρο τρόπο έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί δεν είναι αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις».
«Όταν αυτές μας ξεπερνούν μπορούμε να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία» πρόσθεσε.
Στην ερώτηση για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά εξαιτίας των παραδοσιακών σχέσεων με Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την ευρωπαϊκή ήπειρο με αντιπαλότητα Ε.Ε. και Ρωσίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της χώρας σε όλους τους οργανισμούς είναι «να εξαντλούμε κάθε περιθώριο άμβλυνσης της αντιπαλότητας».
«Δεν αποτελεί λύση η στρατιωτικοποίηση και οι κυρώσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εκφράσει τη στρατηγική μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ε.Ε. χωρίς να είναι μέρος η Ρωσία».
Ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμένα Θεσσαλονίκης
Από τη πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. «Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων» σημείωσε.
«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο κ. Πούτιν. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας.
Τόνισε ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη σε σειρά τομέων.
Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. είπε ότι αμέσως θα γίνει ένα βήμα προς τους εταίρους όταν εκείνοι άρουν τα μέτρα.
Για τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συντρίψουν δικό μας αεροσκάφος και πυροβόλησαν τον πιλότο μας. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της Τουρκίας. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκούν οι δηλώσεις για συνεργασία και φιλία». Χαρακτήρισε δε έγκλημα το γεγονός ότι πυροβολήθηκε ο πιλότος. Απαντώσας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα». Μιλώντας για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις με την Ε.Ε. ο κ. Πούτιν σχολίασε πως «δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή στις αυλές της Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: