Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Reuters: Οι ευρωπαίοι έχουν κουραστεί με το ΔΝΤ Ρήγμα



Το διεθνές πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρεται σε σκηνικό εμφυλίου πολέμου εντός του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι διαφωνίες στο εσωτερικό του Ταμείου και αναποφασιστικότητά του έχουν κουράσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον ανοιχτοί στη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους αξιωματούχους της ΕΕ και πλέον πολλοί, τουλάχιστον 12 όπως γράφει το Reuters, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν αξίζει η εμπλοκή του.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι ήταν έκπληκτοι από την ασυνήθιστη ένταση και τις δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως για το γεγονός ότι ο Δανός χρειάστηκε να περιμένει ώρες για να βρει την Λαγκάρντ, πριν αποδεχθεί τη συμφωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Πρόκειται για αναφορά σε ένα από τα διαλείμματα που έγιναν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης, κατά το οποίο ο Τόμσεν που ήταν στις Βρυξέλλες αναζητούσε στο τηλέφωνο την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν σε ταξίδι στην Ασία. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σχολίασαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν στο Καζακστάν και σημείωναν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το «πράσινο φως» από τη γενική διευθύντρια.
«Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση των στελεχών του», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ο κορυφαίος δικηγόρος του Ταμείου είχε ταξιδέψει από την Ουάσιγκτον, για να εξετάσει προσεκτικά τη συμφωνία.
Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τόμσεν φαινόταν εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια του δεκάλεπτου τηλεφωνήματος που είχε με την Λαγκάρντ, σε ένα διάδρομο έξω από την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Τον άκουσαν να λέει ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να «χάνει» στη διαφωνία, ανέφερε αξιωματούχος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι το τελικό τηλεφώνημα είναι τυπικό σε τέτοιες περιπτώσεις, συμπληρώνοντας ότι η Λαγκάρντ στήριξε πλήρως τη θέση του Τόμσεν.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος της καθυστέρησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε αιχμές καθιστώντας σαφές ότι ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του Ταμείου. «Θα βοηθούσε περισσότερο αν η γενική διευθύντρια ήταν εδώ. Θα γλιτώναμε μερικές ώρες», είπε μετά από το Eurogroup σε δημοσιογράφους.
«Το βασικό επιχείρημα της ευρωζώνης, στην αναζήτηση μίας λιγότερο δογματικής γραμμής από το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους οφειλέτες του Ταμείου, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην ευρωζώνη για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Για αυτόν τον λόγο, λένε οι Ευρωπαίοι, το Ταμείο πρέπει να ανησυχεί λιγότερα για την αποπληρωμή των δανείων του και τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και να αποδεχθεί τον ρόλο του δημοσιονομικού ''επιτηρητή'' που επιθυμεί το Βερολίνο. Το κατά πόσο το Ταμείο έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση παραμένει ένα ερώτημα για τους Ευρωπαίους. Κάποιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν αναφέρει σε δημοσιογράφους, μετά από τη συμφωνία, ότι ακόμη απαιτεί την εκπλήρωση προϋποθέσεων, πριν συμφωνήσει το συμβούλιό του σε περαιτέρω δανεισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Reuters.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πίστευαν ότι ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν καν από το Eurogroup, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μισέλ Σαπέν, στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνάντησης της G7.
Αυτό εξηγεί γιατί ο Σόιμπλε ήταν τόσο ενοχλημένος, που έβλεπε τον Τόμσεν να διστάζει στο Eurogroup. Πάντως, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πρέπει ακόμη να γίνει μία έντονη συζήτησης για πιθανά μέτρα αργότερα, το φθινόπωρο, πριν εμπλακούν. Αλλά θα είναι εντάξει», ανέφερε.
Παρ' όλα αυτά, κάποιοι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα αν η περιζήτητη επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν γίνει και ότι ακόμη και η Γερμανία μπορεί να επιμείνει λιγότερο στο να κρατήσει ένα μη συνεργάσιμο Ταμείο εμπλεκόμενο σε όποιο μελλοντικό πρόγραμμα. «Η όλη εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει μειώσει τη στήριξη της εμπλοκής του ΔΝΤ ακόμη και σε παραδοσιακούς υποστηρικτές αυτού, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Φινλανδία», ανέφερε αξιωματούχος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: