Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Όλα όσα συζήτησε ο Νίκος Παππάς με τους επενδυτές στις ΗΠΑ


Ο Νίκος Παππάς 
  Ο Νίκος Παππάς



“ Οι συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας συμφώνησαν πως είναι πλέον σαφές ότι η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας σε διαρκή κρίση ανήκει στο παρελθόν. ”
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους κάποιων από τα μεγαλύτερα στον κόσμο επενδυτικά funds, ομίλους asset management και επενδυτές, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί γρήγορη και καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργού Επικρατείας, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις οικονομικές εξελίξεις και το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί το πρόγραμμα, αλλά υπερβαίνει τους στόχους του. Υπογράμμισε ότι -μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου- η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της καινούριας εποχής, τονίζεται, είναι η σταθερότητα που εκπέμπει μια χώρα η οποία υλοποιεί τα όσα δεσμεύεται, τόσο σε επίπεδο οικονομικών στόχων όσο και μεταρρυθμίσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλόξενο για επενδυτές και επιχειρήσεις οι οποίες σέβονται το νόμο και επιδιώκουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας συμφώνησαν πως είναι πλέον σαφές ότι η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας σε διαρκή κρίση ανήκει στο παρελθόν.

Σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση, η εικόνα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας περιγράφει μια κυβέρνηση που τηρεί τα συμφωνηθέντα, διαθέτει την πολιτική βούληση και τη σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία και -με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης- βάζει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, σε έναν καινούριο ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, σε μια κατάσταση τελείως διαφορετική από όσα απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα τελευταία χρόνια.

Κύριο χαρακτηριστικό της Ελλάδας -στο οποίο εστίασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους οι επενδυτές- αποτελεί η σταθερότητα. Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, επιθυμία τους είναι οι Θεσμοί να ξεπεράσουν άμεσα τις διαφωνίες τους ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η συζήτηση για το χρέος.

Όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις των επενδυτών, η αγορά δεν έχει ακόμη προεξοφλήσει τα «καλά νέα» από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές μετοχών και ομολόγων και αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ελληνική αγορά, επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: