Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΝΔ: το «Παρών», ο Κυριάκος, ο Καραμανλής, η Μέρκελ και ο … Άδωνις !



Του Γ. Λακόπουλου

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έδωσε εντολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να ψηφίσει  “παρών” για το επίδομα στους συνταξιούχους είχε υπόψη του όλα τα δεδομένα. Το κλίμα προσδοκίας στους ενδιαφερόμενους. Τις εισηγήσεις  βουλευτών  για υπερψήφιση. Την ευθυγράμμιση του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση-  αλλά και  την υποκίνηση του Σόιμπλε προς το Γιούρογκρουπ να απορρίψει τα μέτρα. Ήταν ολοφάνερο ποια θέση έπρεπε να πάρει.
Στην πραγματικότητα ήταν η ευκαιρία να δείξει ότι στηρίζει τη χώρα -πέρα από πολιτικές διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα. Να στηρίξει την κυβέρνηση και κυρίως την πληθυσμιακή ομάδα που ενισχύεται από ένα επίδομα που είναι καθ’ όλα εύλογο. Δεν αντιβαίνει προς τις συμφωνίες και προέρχεται από έναν πραγματικό πόρο -τον οποίο κανείς δεν αμφισβητεί. Ήταν η ευκαιρία να κάνει επιδέξια πολιτική και να μην αφήσει όλο το γήπεδο στον αντίπαλο του.
Αυτή την ευκαιρία την έχασε. Από τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε εκείνους που ήταν υπέρ των μέτρων, πήρε θέση …εναντίον τους. Κανείς στην Αθήνα δεν κατάλαβε για ποιο λόγο.
Ίσως από την κεκτημένη ταχύτητα που διακρίνει τελευταία τη στάση του έναντι της κυβέρνησης.  Ίσως υπό τη επήρεια σύμβουλων, γνωστών και παρασκηνιακών, που του συνιστούν να επιτίθεται διαρκώς στον Πρωθυπουργό, ακόμα και αν έχει  δίκιο γιατί …“αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης”.  Ίσως από την υπερκατανάλωση δημοσκοπήσεων που παράγονται για να τις καταναλώνει το κοινό κυρίως…
Το ατύχημα που δεν έπρεπε συμβεί.
Με την  απόφασή του ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε στον Αλέξη  Τσίπρα ένα επιχείρημα  που μπορεί να χρησιμοποιεί εναντίον του σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα του αποκάλυψε την αχίλλειο πτέρνα του και εφεξής η κυβέρνηση ξέρει που να πιέσει.
Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ έφερε σε δύσκολη θέση τους βουλευτές  της ΝΔ, εν όψει της παρουσίας τους στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω των εορτών. Οι αντίπαλοί τους έχουν πλέον ένα ακαταμάχητο επιχείρημα στα …καφενεία. Οι ίδιοι πρέπει να δικαιολογούν μια επιλογή που τους αφήνει εκτιθέμενους.
Σε προσωπικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχασε και κάτι που έκανε προσπάθεια να αποκτήσει. Πήρε ευρεία δημοσιότητα η πληροφορία ότι ο Κ. Καραμανλής  δεν κατανοεί  την απόφασή του και εξέφρασε τη διαφωνία του σε συνομιλητές του.
Σε κάθε περίπτωση ήταν το ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί. Στο εσωκομματικό μέτωπο υπήρξε αμηχανία. Πλην του Καραμανλή πολλοί παρατήρησαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έμεινε έξω από αυτό το κάδρο, παρότι είναι η αρμόδια τομεάρχης, και αυτό ερμηνεύεται ως ένα ακόμη τεκμήριο της ψυχρότητας ανάμεσα στα δυο αδέλφια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υιοθέτησε ούτε καν την επιδέξια στάση του έτερου αντιπρόεδρου Κωστή Χατζηδάκη, που διευκρίνισε εύστοχα ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει τα μέτρα αν είχε προηγηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Την επομένη τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Προκειμένου να εκτονωθεί η δυσφορία, η ΝΔ αποφάσισε να υπερψηφίσει την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης. Καταψήφισε το κυρίαρχο και υπερψήφισε  το δευτερεύον. Στην Βουλή ο εκνευρισμός των βουλευτών της δεν κρυβόταν.
Αυτοί οι χειρισμοί αναθέρμαναν τα παλιά σχόλια για το ηγετικό έλλειμμα του Κυριάκου. Συνέβαλε σ’ αυτό και ο δαιμόνιος  Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσε να δηλώσει εκ των προτέρων ότι θέλει να ψηφίσει το επίδομα, αλλά θα περιμένει την απόφαση του κόμματος.  Έτσι φόρτωσε στον  Μητσοτάκη την ευθύνη για την αντιλαϊκή στάση της ΝΔ και έδωσε στον εαυτό του περιθώρια να κλείνει το μάτι για το τι θα συνέβαινε αν έπαιρνε ο ίδιος την απόφαση.
Το κλίμα που δημιουργήθηκε στη ΝΔ παραπέμπει στην αμηχανία που είχαν προκαλέσει αντίστοιχοι χειρισμοί του προέδρου της ΝΔ, στην αρχή της θητείας του. Με  χαρακτηριστική περίπτωση την αποχώρηση από τη συζήτηση για τις offshore  εταιρίες -που επικρίθηκε δημοσίως από βουλευτές του κόμματος. Ανάμεσά τους και ο … Άδωνις, αλλά και ο … εκπρόσωπος Τύπου Γ.  Κουμουτσάκος.
Προς το παρόν ίσως είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι αυτό ήταν το μοιραίο λάθος που θα πυροδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση στον δημοσκοπικό καλπασμό που είχε εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για ατύχημα που θα βρίσκει  διαρκώς μπροστά της η ΝΔ.
Για τον ίδιο η συγκυρία στην οποία συνέβη συνέπεσε με μια έξοδο στο κοινοτικό κέντρο στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ότι στην Ευρώπη δεν τον αντιμετωπίζουν ως εν αναμονή πρωθυπουργό. Δεν πήρε τίποτε πέρα από μια χειραψία με τη Μέρκελ και την επιβεβαίωση μια συνάντησης σε … δύο μήνες.  Δηλαδή σε χρόνο πέραν των …άμεσων εκλογών που ζητάει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: