Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Κατατέθηκε τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους



Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)», που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ειδικότερα, με την τροπολογία:

- Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

- Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

- Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: