Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

«Γαλάζια» σιωπή για συλλογικές διαπραγματεύσεις, απολύσεις και μέτρα πέραν του 2018

http://www.avgi.gr/documents/10179/7710096/4a.jpg/0cb86de6-c142-4cb7-9731-53707de6bf3c?t=1481089584590&imageThumbnail=3

Στον αέρα το "αφήγημα" της Ν.Δ., καθώς από τη μία εξαγγέλλει μείωση φόρων και από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε για πολλά χρόνια σε ασφυκτικά πλεονάσματα * "Θα ψηφίσουμε και μεταρρυθμίσεις πέραν του Μνημονίου" προειδοποίησε ο Άδ. Γεωργιάδης
Αιδήμονα σιωπή τηρεί για δεύτερη ημέρα η Ν.Δ. σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τη σεναριολογία περί νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να “επιστρέψει” στην κυβέρνηση τις κατηγορίες περί “τετάρτου Μνημονίου” και να υποβαθμίσει τη λήψη απόφασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για
το χρέος.

Βεβαίως, η απόφαση της προχθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup προκάλεσε στη Ν.Δ. νευρικότητα και προβληματισμό, καθώς αποκαθιστά την πολιτική σταθερότητα, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση και καθιστά μετέωρη τη “γαλάζια” επιχειρηματολογία σχετικά με την “ανάγκη” για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι χθες ανέλαβε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης να “αποδομήσει” την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με δηλώσεις του στην περιοδεία στη Μεταμόρφωση.
Μιζέρια και αντιφάσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε πολλές φορές ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το χρέος είναι “καλοδεχούμενα”, αλλά “από μόνα τους δεν φτάνουν” και επιχείρησε να εμφανίσει “γκρίζες ζώνες” στην απόφαση του Eurogroup. “Το τεράστιο πρόβλημα της απόφασης είναι ότι εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Έχουμε, δηλαδή, ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το 2018” ανέφερε χαρακτηριστικά, παρ' ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί σε πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ μόλις προχθές άφησε ανοιχτό το θέμα της συζήτησης για τα πλεονάσματα μετά το 2018.

Ωστόσο, ακόμη και το “αφήγημα” της Ν.Δ. για τα υψηλά πλεονάσματα δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση: αυτό διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη μία κατακρίνει την κυβέρνηση για “μονιμοποίηση” του υψηλού στόχου ως προς τα πλεονάσματα και απ' την άλλη υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών την ώρα που παραδέχεται ότι... δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος γι' αυτό.

“Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία” είπε χθες, παραδεχόμενος την... αντίφαση των όσων λέει. Εξάλλου, νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας, επιχειρώντας να προσάψει στην κυβέρνηση την κατηγορία πως έφερε τέταρτο Μνημόνιο, φρόντισε να... αποδομήσει τις υποσχέσεις της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας. “Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί σε μεγάλα, πολύχρονα, πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρνουν κι άλλους φόρους και μειώσεις εισοδήματος για τους πολλούς. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει πηγαίνουν πολύ πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Το 4ο Μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ” επισήμανε χαρακτηριστικά ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος.


“Αποκαλυπτήρια” για το “γαλάζιο” Μνημόνιο

Ωστόσο, η Ν.Δ. επιχειρεί να προσπεράσει αυτή την αντίφαση (δηλαδή από τη μία να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δέσμευσε τη χώρα πέραν του 2018 σε υψηλά πλεονάσματα και από την άλλη να υπόσχεται μείωση των φόρων) εξαγγέλλοντας... μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πλεονάσματα. Στην ουσία, η αξιωματική αντιπολίτευση διακήρυξε για ακόμη μια φορά τη διαθεσιμότητά της και την “προθυμία” της να πάρει... όσα μέτρα θα της ζητούντο εάν ήταν κυβέρνηση, αλλά... κι άλλα περισσότερα: “Δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα, ως χώρα, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο” επισήμανε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική του, ενώ ακόμη... σαφέστερος ήταν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης: “Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, θα ψηφίσουμε πρώτα όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν απομείνει και θα κάνουμε κι άλλες, πέραν του Μνημονίου, για να δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Έτσι, ο Σόιμπλε δεν θα μπορεί να πει μετά ότι δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις” επισήμανε στον ΣΚΑΪ, εξαγγέλλοντας ότι μία “γαλάζια” κυβέρνηση θα έπαιρνε... περισσότερα μέτρα απ' όσα θα της ζητούσαν οι δανειστές!

Μακριά από την “εθνική γραμμή”

Συν τοις άλλοις, με ένα μακροσκελές non paper, η Ν.Δ. επιχείρησε να αποδομήσει και πιο συγκεκριμένα τις αποφάσεις του Eurogroup, αποφεύγοντας, πάντως, να πάρει θέση σε ανοιχτά ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και οι αξιώσεις του ΔΝΤ για λήψη μέτρων πέραν της λήξης του προγράμματος. “Οι παρεμβάσεις αυτές είναι καλοδεχούμενες, αλλά αυτονόητες” τόνισε το κόμμα που χαρακτήριζε το χρέος... “βιώσιμο”, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο τη δεύτερη αξιολόγηση. “Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα 'διαρθρωτικά' μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός 'κόφτης', δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Πραγματικό Βατερλό” σημειώνουν επιπροσθέτως “γαλάζιες” πηγές, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι “πέτυχε το αδιανόητο: να δεσμεύσει τη χώρα πέραν της θητείας της κυβέρνησής του”.


Τα ερωτήματα του Μεγάρου Μαξίμου

Το “γαλάζιο” non paper προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις ανέλαβε ως κυβέρνηση η Ν.Δ., αλλά και σε ποια ζητήματα ο Κυρ. Μητσοτάκης τηρεί σιγήν ιχθύος. “Η Ν.Δ., μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναγκαστικά) τα 'καλοδέχεται' θεωρώντας τα αυτονόητα. Τόσα χρόνια, όμως, γιατί δεν έπαιρνε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αυτά τα αυτονόητα μέτρα, αλλά έπρεπε να καταστρέψουν τους μικροομολογιούχους και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI των Σαμαρά - Βενιζέλου;“ διερωτήθηκαν κυβερνητικές πηγές.

Ως προς τους στόχους των πλεονασμάτων, οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι “με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η χώρα δεσμευόταν σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους μέχρι και 4,5%”, ενώ επανέλαβαν τα ερωτήματα που έχει αφήσει εδώ και... μέρες αναπάντητα η αξιωματική αντιπολίτευση: “Αντί, λοιπόν, η Ν.Δ. να κουράζεται γράφοντας και σβήνοντας σημειώματα, καλό θα είναι να απαντήσει: Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις; Αποδέχεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με τη λήξη του προγράμματος;”.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: