Μπορεί ο Μάριος Σαλμάς να πηγαίνει στα δικαστήρια τον Παύλο Πολάκη αλλά την ίδια ώρα η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει τα έγγραφα που δείχνουν τη ζημιά που προκλήθηκε στον ΕΟΠΠΥ από τα παραπεμπτικά που υπέγραψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ο Π. Πολάκης, κατά την συζήτηση επερώτησης του Π​ΑΣΟΚ για την υγεία στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε ονομαστική καταγγελία για εμπλοκή του τ. αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά σε αχρείαστη εξέταση προδιαγνωστικής αρθροσκόπησης.
Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε στην εξέταση της προδιαγνωστικής αρθροσκόπησης λέγοντας ότι η εξέταση αυτή δεν είναι αναγκαία διότι η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν, πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».
«Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου.Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε», τόνισε ο Π. Πολάκης.
Οι απειλές Σαλμά και τα αποκαλυπτικά έγγραφα για τη ζημιά στον ΕΟΠΥΥ
Ο χειρουργός ορθοπεδικός και πρώην υφυπουργός Υγείας πέρασε την Παρασκευή στην αντεπίθεση, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τον οποίο δήλωσε πως «στην αίθουσα του δικαστηρίου θα ακούσει τις ημέρες φυλάκισης που θα του επιδικάσουν οι δικαστές».
Κι ενώ ο Μ. Σαλμάς ύστερα από τις καταγγελίες Πολάκη ισχυρίζεται πως «ουδεμία ζημία στον ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η συγκεκριμένη διαγνωστική αρθροσκόπηση», σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε κατά χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται άμεσα διά των υπογραφών τους ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος καθώς και η προηγούμενη Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ο τότε πρόεδρός του, καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρώην βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε απαντήσεις από τον Μητσοτάκη για τον Μ. Σαλμά
«Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρει την οσμή σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται, είτε με την υπογραφή τους, είτε άμεσα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «από ότι φαίνεται, η ΝΔ δεν αρκέστηκε να διαλύσει τα πάντα στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και να αποδιαρθρώσει όλες τις δομές πρόνοιας, αλλά εργαζόταν και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους ήταν και στελέχη της».
Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών
Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος υπογράφουν απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία αποδέχονται την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014.




  Επάνω αριστερά, η υπουργική απόφαση Βορίδη-Γρηγοράκου και δεξιά οι οι εγκρίσεις του Ιατρικού Συλλόγου που αποδεικνύουν τη συστέγαση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού της Ν.Δ. Κάτω, τα παραπεμπτικά 550 ασθενών με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.




Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο τότε υπουργός αποδέχεται τη δυνατότητα διενέργειας της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής».

Το κυριότερο όμως είναι η τελευταία φράση της υπουργικής απόφασης:
«Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων».
Με απλά λόγια, αποζημιώνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζουμε σήμερα, όχι ένας και δύο αλλά συνολικά 550 ασθενείς μέσα σε ένα χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη (της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου).
Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, χειρουργό Μάριο Σαλμά.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες Πολάκη, η συγκεκριμένη εξέταση υπερκοστολογείτο κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ κόστιζε η μία), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ για την αναφερόμενη περίοδο.
Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία όλων των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη εξέταση με υπογραφή του ίδιου του κ. Σαλμά.
«Οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχω λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυϊατρεία αυτά» έλεγε σε προχθεσινή δήλωσή του ο Μ. Σαλμάς.
Λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στις 19/2/2015, με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, χορηγήθηκε βεβαίωση λειτουργίας του «Ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.» επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο εκπροσωπείται νομίμως από τον Αθανάσιο Αρβάλη και το οποίο κατά... διαβολική σύμπτωση συστεγάζεται με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του Μ. Σαλμά (βλ. Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας - Α.Π. 2775, 19.2.2015)
Της υπουργικής απόφασης Μ. Βορίδη είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Σκανδάλακη να αποδέχεται την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να αναγνωριστεί η αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ιατρική εξέταση.
«Το ΚΕΣΥ παρέπεμψε το θέμα σε ειδικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων και κατόπιν η εισήγησή τους διαβιβάστηκε στην Ολομέλειά μας, η οποία αποτελείται από 30 εκπροσώπους φορέων, αιρετούς και όχι διορισμένους», ισχυρίστηκε ο πρώην διοικητής του οργάνου, καθηγητής Π. Σκανδαλάκης.
Πρόκειται για δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς είναι γνωστό πως δεν είναι αιρετά στο σύνολό τους τα μέλη του ΚΕΣΥ.
Η θητεία του ΚΕΣΥ έληξε τον Φεβρουάριο του 2016, ορίστηκαν τα νέα μέλη του με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, συστάθηκε ξανά η Επιτροπή κοστολόγησης και μόλις τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν τα πρώτα πορίσματα για τις κοστολογήσεις διαφόρων ιατρικών πράξεων.
Μόλις μια από τις υποθέσεις που εντόπισαν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η υπόθεση Σαλμά.
Υπενθυμίζεται πως ο Μ. Σαλμάς είχε δηλώσει:
«Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν».
Οπως προκύπτει, δεν ήταν δυνατόν η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αλλάξει την τιμή της υπερκοστολογημένης εξέτασης χωρίς να υπάρχει προηγουμένως γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και συγκεκριμένα της επιτροπής κοστολόγησης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ιατρική πράξη, που κόστιζε 1.500 ευρώ, θα αποζημιώνεται πλέον με 150 ευρώ συν 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.
Πηγή