Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Έξω από τα δόντια



ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΗ... ΠΡΙΝ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


«Υπάρχουν περισσότεροι αναγνώστες στον κόσμο από στρατιώτες», λέει ο Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς, στην εξαιρετική συνέντευξη που έδωσε στον Παύλο Αγιαννίδη για «ΤΑ ΝΕΑ», στην ειδική έκδοση του Σαββατοκύριακου.Τονίζοντας ότι ο πόλεμος είναι «αλλοδόξων κατά ορθοδόξων»! Ενώ ο Χάρρυ Κλυνν με τα όπλα της σάτιρας μιλάει έξω από τα δόντια και επισημαίνει παράλληλα ότι «η Ορθοδοξία είναι δεμένη με τον Ελληνισμό» (Mega).



Μάιος μήνας, ο ήλιος λάμπει και οι θερινές θεατρικές σκηνές της Αθήνας ετοιμάζουν πυρετωδώς το καλοκαιρινό τους πρόγραμμα. Έτσι, στην «Εκπομπή» του Νάσου Αθανασίου είναι καλεσμένος ο Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος θα τα πει ντόμπρα και σταράτα στο παλκοσένικο, εντός ολίγου, προσφέροντας από τη μικρή οθόνη μια... χειμαρρώδη πρόγευση.

Ο οικοδεσπότης ρωτάει τον φιλοξενούμενο «είσθε φίλος του εκπροσώπου της Συμμαχίας Τζέιμς Σι;», φράση η οποία ανάβει τα αίματα του Χάρρυ Κλυνν και γίνεται χαμός. «Βλέπω πράγματα που με τρομάζουν», λέει αμέσως, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε την ίδια άποψη με τον ελληνικό λαό» για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και χωρίς χρονοτριβή προσθέτει: «Η λέξη δημοκρατία είναι ύβρις». «Δύσκολη εποχή για να πεις ευχαριστώ. Με το πιρούνι καρφωμένο στη γλώσσα σου, δύσκολα να μιλήσεις. Έχουμε πρόβλημα. Μια νέα πραγματικότητα έρχεται. Είχα προβλέψει ότι η δυτική δημοκρατία θα αλλάξει πρόσωπο. Στα Βαλκάνια θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμφανίζουν τους Βαλκάνιους ως περίεργους ανυπότακτους...».

Έτσι αρχίζοντας ο Χάρρυ Κλυνν, προχωρεί και, στο σημείο που πρέπει, θυμίζει ότι είναι «παιδί της προσφυγιάς», αφού κατάγεται από τον Πόντο και η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμαριά μετά την ποντιακή γενοκτονία από τους Τούρκους στις αρχές του αιώνα (1909-14 και 1914-1922). «Μέχρι τα οκτώ μου ήμουν σε σκηνές», θυμάται. Αλλά αυτό που τον τρομάζει κυρίως «είναι η σπέκουλα».

Σάτιρα

Στο θέατρο, όμως, εξηγεί, «θα χρησιμοποιήσουμε το όπλο της σάτιρας. Ο Χριστόφορος Κολόμβος θα ζητάει συγγνώμη για την ανακάλυψη της Αμερικής. Ενώ ο... Χαϊκάλης (σ.σ.: η γραία των «Μήτσων») θα κάνει τον στρατηγό Κλαρκ, αρχηγό των συμμαχικών δυνάμεων!!!

Ο Νάσος Αθανασίου παρατηρεί ότι ο Χάρρυ Κλυνν εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα και η συζήτηση προχωρεί σε άλλες φάσεις, πολιτικού επιπέδου, για να επικεντρωθεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Χάρρυ Κλυνν: «Ψηφίζουμε για βουλευτές ενώ δεν υπάρχει Ευρώπη. Να ψηφίσω καλούμαι, τι; Για την Ευρώπη; Εγώ άλλη Ευρώπη ονειρευόμουν. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Σημίτη. Ξέρετε τι ξεβράκωμα θα γίνει ύστερα από 6-7 μήνες; Πόσοι βομβαρδισμοί; Έχουν προηγηθεί Γουατεμάλα, Κίνα, Κορέα, Ινδονησία, Κούβα, Κογκό, Περού, Βιετνάμ, Καμπότζη, Γρανάδα, Λίβανος, Παναμάς, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία  για ποια δημοκρατία μιλάμε; Η Ευρώπη του Διαφωτισμού δεν είναι του Μπλερ, από την ψυχούλα του Αριστοτέλη βγήκε»...

Σ' αυτό το σημείο, όμως, ο Χάρρυ Κλυνν κάνει κάτι σπουδαίο. Παραμερίζει τις προκάτ αντιλήψεις και μιλάει με λόγια διαφορετικά, λόγια αλήθειας, για τον αμερικανικό λαό. «Είναι θαυμάσιος ο αμερικανικός λαός. Είναι ο πλέον καταπιεζόμενος. Επί δύο γενιές υφίσταται πλύση εγκεφάλου. Έχει, όμως, κεραίες. Γιατί οι Αμερικανοί είναι φορείς πολιτισμού από τις χώρες που προέρχονται. Αν γίνει κάτι θα γίνει στην Αμερική. 48 χρόνια, μέρα - νύχτα, βομβαρδίζεται η ανθρωπότητα. Και ο Έλληνας είναι φορέας πολιτισμού. Τα πιο αξιόλογα πράγματα στον κόσμο είναι ελληνικά. Εδώ, όμως, στη χώρα μου, τον φόβο τον αισθανόμουν πλάι μου».

Μνήμες

Ο μονόλογος του Χάρρυ Κλυνν συνεχίζεται έξοχα καθώς ανακαλεί τις μνήμες από μια διαφορετική Αμερική. «Πήγα εκεί», λέει, «για να είμαι ελεύθερος και δέθηκα με τη γενιά των φτωχών κωμικών που χωρίς μικρόφωνο και ανέσεις διαμορφώσαμε άποψη. Εμείς αμφισβητήσαμε το αμερικανικό όνειρο. Κι εδώ άλλα όνειρα έχει ο λαός μας. Μια άλλη Ελλάδα ονειρευότανε. Όχι το κόμμα του Χρηματιστηρίου...».

Το ίδιο σοβαρός ο Χάρρυ Κλυνν μιλάει για τον ελληνικό χριστιανισμό. «Τα κείμενα της Ορθοδοξίας είναι καταγεγραμμένα στο αίμα μας. Ο καθολικισμός δεν έχει τους μεγάλους πατέρες που έχουμε εμείς. Μένω βέβαια στην ουσία, όπως λέει και ο Αριστοτέλης. Τις ειδικές αρχές τις έχω γραμμένες. Ο Ντάνι ο κόκκινος, ο Μπλερ έλεγαν αν θα μπουν στο σύστημα. Ε, όλοι μπήκαν. Είμαστε όλοι στο κόλπο για τα λεφτά. Μιλάω για τα δικά μας όνειρα που δεν βγήκαν αληθινά. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια άλλη γενιά. Ο λαός της Σερβίας αντιστέκεται. Μιλάμε για ένα ολοκαύτωμα που έχει μεγαλύτερη σημασία από εκείνο των Εβραίων. Εδώ μιλάμε για ψυχοκάθαρση, όχι για εθνοκάθαρση. Μιλάμε για τις αγέννητες ψυχές, εκείνες που θα 'ρθουν. Η ελληνική σκέψη θα υπάρχει και χωρίς πόλεμο και χωρίς Κλίντον...».



ΤΑ ΝΕΑ , 17/05/1999 , Σελ.: P07

Κωδικός άρθρου: A16439P071

ID: 34070


Δεν υπάρχουν σχόλια: