Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

«Ξύλο» στον Ντάισελμπλουμ από Ευρωπαίους: Έντονη δυσαρέσκεια για το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος της Ελλάδας

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Κλείσιμο αξιολόγησης πριν τις 26 Ιανουαρίου Σε… αποδιοπομπαίο τράγο τείνει να μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή την -μονομερή, όπως αποδείχθηκε- απόφασή του να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τη «13η σύνταξη» και τον ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι πλέον η δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του κ. Ντάισελμπλουμ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, κάτι που αναμένεται να διαφανεί και στο αυριανό EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει με αντικείμενο το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Οι ίδιες πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πέραν του Γάλλου Μισέλ Σαπέν, ο οποίος εκφράστηκε δημοσίων, είναι έξαλλοι με τους χειρισμούς Ντάισελμπλουμ και ότι η ομοφωνία στο Eurogroup κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται.
 Κλείσιμο αξιολόγησης πριν τις 26 Ιανουαρίου
Ταυτόχρονα, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ανέφερε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος. Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, η θέσεις των δύο πλευρών συγκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: