Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τα 7 αμαρτήματα του Σόιμπλε – Θα τα «συγχωρέσουν» Μέρκελ και Ευρώπη;

Δεν ασπάζομαι το δόγμα που είχε διατυπώσει ένας θορυβώδης Έλληνας παλαιοπολιτικός σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί είναι ένας οικονομικός γίγαντας με μυαλό νάνου, γιατί δεν έχω καμία ένδειξη ότι το μυαλό των νάνων είναι μικρό.
Όμως, οφείλω να επισημάνω ότι οι γίγαντες, λόγω του ύψους και του όγκου τους μπορεί να βλέπουν μακριά, αλλά έχουν περιορισμένη όραση κοντά, γύρω τους και από κάτω τους.
Γι΄ αυτό σκοντάφτουν, γκρεμίζονται και ενίοτε σκοτώνονται, ή αιχμαλωτίζονται από τους μικροσκοπικούς ανθρώπους, όπως ο Γκιούλιβερ.
Είναι μάλλον βέβαιο ότι ο γερμανικός γίγαντας βλέπει μακριά, στον ορίζοντα του «πεπρωμένου», όπου αναζητεί την ιστορική δικαίωσή του, την υλοποίηση του φαντασιακού του, την επικυριαρχία του, την αποτίναξη του δικού του «ζυγού».
Όμως, επειδή δεν βλέπει κοντά, δεν βλέπει την πραγματικότητα, κάνει συνεχώς λάθη και προκαλεί το «μίσος» των Ευρωπαίων γειτόνων του, όπως έχουν παραδεχθεί ουκ ολίγοι Γερμανοί αρθρογράφοι.
Τώρα, είναι εξοργισμένοι με τον εκπρόσωπο της βαθέως Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών με την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα, επειδή η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε κάποια μέτρα ελάφρυνσης των συνταξιούχων και ορισμένων νησιών που δέχονται το βάρος των προσφύγων.
Ο πρόεδρός τους, Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι «η απόφαση της Ευρωζώνης είναι ντροπιαστική. Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το διαβολικό χέρι του Σόιμπλε.
Είναι απαράδεκτη η ανταλλαγή δίκαιων και απαραίτητων κοινωνικών μέτρων, όπως η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με το θέμα του χρέους» και έγραψε στο twitter «Noi stiamo con i greci!», «Εμείς είμαστε με τους Έλληνες!».
Ο καταχραστής της αθέμιτης λογικής Δρ Σόιμπλε πήρε κι άλλη μία απάντηση, από τον επίτροπο Μοσκοβισί με άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», όπου επισημαίνει:
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί».
Η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».
Τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει.
Η δυτική εν γένει και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία αναδεικνύει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ουσία της ευρωπαϊκότητας, πέρα από το στενό πλαίσιο του Μάαστριχτ και των γερμανικών κανόνων της ευρωζώνης. Η στάση του Σόιμπλε εκθέτει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
1. Αποκαλύπτει μια ακραία βουλησιαρχία που επιβεβαιώνει την πρόθεση του Βερολίνου να κατισχύσει μέσα στους κόλπους της ΕΕ επιβάλλοντας συνεχώς τους κανόνες που συμφέρουν την ύποπτη πλέον ευρωπαϊκή στρατηγική του.
2. Η προσπάθεια Σόιμπλε να απαγορεύσει στην ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης παραπέμπει στην υποκρισία του και στην μεταχείριση της Ελλάδας ως προτεκτοράτο, κάτι που δεν μπορεί να είναι έτσι ξεδιάντροπα ανεκτό στην Ευρώπη.
3. Αναδεικνύει το αντικοινωνικό πρόσωπο των πολιτικών της λιτότητας.
4. Παραπέμπει σε τιμωρητικές πολιτικές, που στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου, φασίζουν.
5. Η αμφισβήτηση Σόιμπλε των μέτρων για τα νησιά παραπέμπουν σε ύποπτους γεωπολιτικούς όρους.
6. Αποκαλύπτει το μίσος του για τους Αμερικάνους που διέσωσαν τη Γερμανία μετά την ήττα του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέτρεψαν την ενοποίησή της.
7. Αποκαλύπτει την αγνωμοσύνη της Γερμανίας απέναντι στους Ευρωπαίους που επίσης αποδέχθηκαν την ενοποίησή της.
Η κατάχρηση της αθέμιτης λογικής από τον κ. Σόιμπλε σημαίνει παραλογισμό. Θα τον ακολουθήσει η καγκελάριος Μέρκελ παίρνοντας μαζί της το κρίμα και για όλη τη Γερμανία ή θα τον προσπεράσει.
Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ άλλων θα παιχτεί εν πολλοίς και η αξιοπιστία της Γερμανίας ως ευρωπαϊκής δύναμης.
Η εποχή της διπλωματίας έχει τελειώσει. Καμία χώρα, ούτε οι Ολλανδοί, ούτε οι Σκανδιναβοί, ούτε οι βαλτικές δεν πρόκειται να υποταχθούν στο γερμανικό imperium.
Ούτε Ευρώπη του μάρκου θα υπάρξει. Το πολύ πολύ να μείνει η Γερμανία μόνη της και να περιμένει να εξοφληθεί στα εθνικά νομίσματα, γιατί η φαντασίωση του κ. Σόιμπλε πως οι Ευρωπαίοι θα εξοφλήσουν τα χρέη τους σε ευρώ θα αλλάξει από την πλειοψηφία των εταίρων.
Ο Μπίσμαρκ τα βράδια ξυπνούσε από τους «εφιάλτες των συνασπισμών», θα το πάθει σύντομα και ο κ. Σόιμπλε.
Και για να τελειώνουμε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση. Έχουμε εφαρμόσει στο όνομα της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία διότι όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε και πρέπει να την τηρήσουν και οι εταίροι μας».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: